1 - 2 FÖRLUST MOT VPS

NEJ, NEJ, NEJ – GRÖNVIT FÖRLUST PÅ STOPPTID I VASA

Förutsättningarna var glasklara, VPS måste börja ta trepoängare – efter 10 förluster och nio oavgjorda samt noll !!! vinster i årets serie - för att ”haka på” i racet om kvalplatsen till nästa års liga. Grönvitt, som senast besegrade SJK på borta mark med 2 – 0, behöver alla tre poängen med sig hem för att haka på i den så åtråvärda jakten för en plats i övre slutspelsserien. Plus för IFK är att man i de två möten lagen redan träffat på varandra i år vunnit båda (3-1 seger i Finlands Cup semin i Vasa och 1 – 0 vinst hemma i serien). Plus också för att man gjort flera mål i ligan och släppt in färre än VPS. Men som alla vet, man vinner inga matcher på gamla meriter utan ständigt är det ”upp till bevis” som gäller.

Ett synnerligen trögstartat IFK har i inledningen av matchen stora problem med att freda sitt eget mål. VPS målchanser avlöser varandra och redan i den 7´ minuten står det 1 – 0 till hemmalaget på måltavlan. Steven Morrissey slår ett inlägg diagonalt med IFK,s mållinje och på bortre stolpen dyker Momodou Sarr upp och stöter in ledningsmålet för hemmalaget. Förutom målet har hemmalaget tre – fyra vassa möjligheter genom Morrissey, Sarr och Alain Ebwelle att utöka ledningen men Oskari Forsman i IFK målet gör några fina räddningar och kan avstyra VPS försök att utöka ledningen.

Det tar till halvtimmen är spelad före Grönvitt får kontroll på spelet utan att för den skull skapa några vassa möjligheter. I den 45´ minuten har IFK sin bästa möjlighet i halvleken efter väggspel i mitten men ett långt VPS ben lyckas avstyra Keaton Isakssons skottförsök. I den 36´ minuten gör IFK sitt första byte när Simon Silverholt går ut och Hampus Lönn kommer in. Hemmaledning med 1 – 0 i halvtid alltså.

I halvlek gör IFK sitt andra byte när Aristote Mboma kommer ut och Riku Sjöroos går in. Om det är bytet eller väl valda ord i pausvilan av tränare Lundberg som svänger matchbilden totalt får bli obesvarat men i motsats till första akten är det IFK som dominerar med flera bra uppspel och målchanser. I minut 47´ är Hampus Lönn nära att överlista VPS nye armeniske målvakt Valeri Voskonian men han lyckas få en tå på bollen. I matchminut 50´ har Gustav Backaliden en bra möjlighet men skottet går både över och utanför. I minut 54´ har Dylan Murnane en frispark i målvaktens vänstra klyka som möjligtvis VPS målvakten är på. I matchminut 63´ provar Crawford skott från distans som går via en VPS arm och dagens domare Jari Järvinen har ingenting annat att göra än att blåsa straff för bortalaget – trots VPS tränaren Christian Sunds protester som i förlängningen gav honom ett rött kort och ståplats på läktaren resten av matchen. 

Dylan Murnane lägger upp bollen på straffpunkten, fintar ner målvakten till vänster och rullar hur enkelt som helst in kvitteringen mitt i mål och vi har 1 – 1. Efter målet fortsätter IFK dominera och trillar stundtals boll riktigt vackert utan att för den skull komma till något riktigt bra läge för att avgöra. VPS kommer upp i några ströanfall men ingenting som IFK försvaret inte kunde hantera. I matchminut 83´ gör IFK sitt tredje och sista byte när Daniel Sjölund ersätts av Robin Sid.

Och så kom kallduschen! Klockan har tickat in på stopptid när VPS får en hörna och i bakvattnet efter den slår man ett långt inlägg in i boxen som Eero-Matti Auvinen når högst på och nickar in i Oskari Forsmans vänstra hörn. Målet innebär att VPS har tagit säsongens första seger och att IFK,s väg till övre slutspelsserien är betydligt krokigare än den redan var. Nu tappade SJK poäng hemma mot RoPS men Lahti vann hemma mot Honka – just de två lag vi har kvar att möta. Däremot bjuds HIFK in till ”slutspelsdansen” i och med att de har en hängmatch kvar mot Ilves. Aningen tufft men fortfarande det mesta i egna händer…

 

Matchens sågs av 2582 personer på Sandvikens Fotbollsstadion i Vasa

Nästa match för IFK är inkommande söndag kl. 18.30 när SJK kommer på besök till Åland.      

 

// Sune Eriksson