27,e KAPITLET I DEN 17,e BOKEN AVSLUTAR SÄSONGEN

På söndag är det dags att skriva det 27e kapitlet i bok nr 17 i "sagan om det grönvita ligaäventyret" när hela Ålands lag, IFK Mariehamn, gästar Valkeakoski och mötet mot legendariska FC Haka när den 27,e ligamatchen för säsongen skall spelas och då årets säsong avrundas. De 3 matcherna i den nedre slutspelsserien startar kl.15.00 medan matcherna i övre slutspelsserien har avspark kl.17.00. 

En 17e bok som började så bra, med bortaseger (0-2) över FC Honka i premiären och som följdes upp med hemmaseger över AC Oulu (3-1) veckan därpå. Sedan inföll en 7 kapitel lång poängtorka före det helt plötsligt blev poäng i tre matcher på raken. Efter det kom 3 matcher till utan poäng före det svängde rejält och Grönvitt avslutade grundserien med att plocka 12 poäng på de 6 sista matcherna. Sammanlagt blev det 23 ihopsamlade poäng i grundspelet och det är exakt det samma som det blev även 2020.

Nåväl, detta år tillät Coronaläget att ett slutspel också skall spelas före den slutgiltiga tabellen kan läggas till handlingarna. Som alla vet har det blivit 2 segrar, 1 oavgjord och 1 förlust och med nytt ligakontrakt säkrat redan före de 3 sista matcherna spelats. Och med en seger i sista matchen nu på söndag skulle IFK stanna på 33 ihopsamlade poäng i år – i så fall 1 poäng mera än säsongen 2019 (då konceptet med övre och nedre slutspelsserien infördes) och då IFK faktiskt spelade avgörande kval för spel ute i Europa! Det gäller att vinna dom rätta matcherna, kan man kort sammanfatta det hela.

Nu till söndagens match. I Grönvitt står det redan nu klart att Frankline Okoye missar matchen p.g.a. fullt varningskonto samt att trion Robin Buwalda, Yanga Baliso och Muhammed Abubakari inte är uttagningsbara på grund av skadekänningar. Vilka 18 spelare som finns med i matchtruppen, och som sätter sig på Viking Lines fartyg till Åbo på eftermiddagen, för att åka till Valkeakoski klargörs efter morgondagens tidiga träning.

Det finns alltid en heder i att vinna matcher och så även i denna kamp. En Grönvit seger garanterar ett hopp upp i tabellen från 10,e till 9,e plats och med rätt resultat i matchen mellan FC Lahti och FC Honka är även 8,e platsen inom räckhåll. Jag är övertygad om att detta är en sporre nog för att IFK för andra gången detta år kommer att besegra FC Haka med 2-1 på Fabriksplan i Valkeakoski, skall ni se.

Så vid 17-tiden på söndag kan vi alltså slå ihop pärmarna på bok nr 17 och så smått börja planera för den 18,e upplagan som enligt planerna skall inledas i början av april 2022.

Söndag 31.10 med avspark kl.15.00

FC Haka – IFK Mariehamn

Fabriksplan, Valkeakoski

Matchen kan ses på Ruutu+ eller på storbild i Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena.

 

//Sune Eriksson