3 NYA SKÖNA GRÖNA POÄNG!

Strålande solsken, morsdag och hemmamatch för grönvitt bådade för en riktig fotbollsfest. IFK hade inför matchen 7 poäng på de tre senaste matcherna, formen således god. Innan matchen drog igång prisades och tackades Amos Ekhalie för att denna match skulle bli hans tvåhundrade i Veikkausliiga. Grattis Amos!

Relativt snabbt efter att domare Oskari Hämäläinen blåst igång tog IFK kommandot och taktpinnen.

IFK jobbade metodiskt med speluppbyggnaden från försvaret och det resulterade i flertalet chanser. I den 14:e minuten höll dock de 1105 personerna på Wiklöf Holding Arena andan då Joel Mattsson efter en närkamp blev liggande och tog sig mot foten. Det visade sig inte vara värre än att han kunde skaka av sig det och snabbt komma in igen.

Från läktaren var publiken säkra på att matchens första gula kort skulle tillfalla Ilves högerback Felipe Aspegren i den 16:e minuten, dock blev det istället endast frispark. Orsaken till Aspegrens regelbrott var att den pigge Dylan Murnane kom flygandes på vänsterkanten och Ilves försvararen kunden inte annat än att riva ner honom.

IFK:s vänsterkant, med Dylan Murnane och Simon Silverholt i spetsen, var pigg men högerkanten ville inte vara sämre med firma Mattsson och Åsbrink. Högerkanten producerade även den flertalet chanser som Aleksei Kangaskolkka sånär kunde stöta dit.

Ilves var inte heller ofarliga trots övertag från hemmalaget IFK. I den 18:e minuten visade Eero Tamminen prov på sitt hårda skott som höll på att ställa till det för IFK men Marc Nordqvist kunde tillslut styra ut bollen till hörna.

Kort därefter var det riktigt bra samspel på högerkanten mellan Aleksei Kangaskolkka och Joel Mattsson där den sistnämnde hittade Pontus Åsbrink i boxen som sånär styrde in bollen i mål bakom den rutinerade Mika Hilander i Ilves-målet.

När ungefär en halvtimme var spelat vann Amos Ekhalie bollen på Ilves planhalva och hittade Pontus Åsbrink som drog till direkt med ett bra skott men Ilves målvakt Mika Hilander gjorde en bra räddning och styrde den till hörna för IFK.

IFK radade upp hörnor och i den 35:e minuten kom ytterligare en hörna, slagen av Nicklas Maripuu, som hittade Simon Silverholt. Silverholt fick till en bra nick från ett svårt läge men tyvärr träffade han inte mål denna gång. I den 45:e minuten blev det dock bättre utdelning på en hörna och det var Aleksei Kangaskolkka som tryckte dit den med pannan. Resolut, hårt och välplacerat gjorde att Ilves målvakt var chanslös och 1-0 var ett faktum.

Första halvlek blåstes kort därefter av och IFK hade en stark halvlek samt en välförtjänt 1-0 ledning i ryggen inför pausen.

IFK kom in med gott självförtroende till andra halvlek samtidigt som Ilves kände att de måste höja sig för att kunna sno åt sig eventuella poäng hem till Tammerfors.

 

Redan i den 48:e minuten, fick IFK ett friläge där Aleksei Kangaskolkka hade gott om tid att fundera hur han skulle avsluta. Kangaskolkka valde att försöka runda en utrusande Hilander i Ilves-målet, vilket såg ut vara ett korrekt val men i sista stund fick Hilander en hand på bollen och kunde avstyra Kangaskolkkas och IFK:s andra mål för dagen.

Ilves gjorde i den 65-minuten ett dubbelbyte för att försöka få fart på sitt lag. Det var Santeri Haarala och Alim Moundi som kom in och ut gick Iiro Järvinen och Tuure Siira. Ilves flyttade tydligt fram sina positioner för att försöka sätta press på IFK och komma till fler chanser. Detta märktes men samtidigt fick IFK flertalet farliga kontringar där framförallt Amos Ekhalie hade bra chanser men utan att han lyckades sätta dit den.

De chanser som Ilves jobbade fram kunde allt som oftast försvaret med lagkapten Kristian Kojola och Ivan Tatomirovic rensa bort till betydligt ofarligare marker. Försvaret stod förövrigt för en riktigt bra insats. I den 83:e minuten kom spiken i kistan och det var Simon Silverholt som snyggt tog ner bollen på bröstet i straffområdet och kyligt tryckte in 2-0 efter ett välavvägt inlägg av Pontus Åsbrink.

Ilves fick i den 86:e minuten en frispark och den hårdskjutande Eero Tamminen smällde på men Marc Nordqvist gjorde en snygg räddning.

IFK hade på tilläggstid ytterligare möjlighet att öka på målkontot och denna gång var det återigen den heta Aleksei Kangaskolkka som med högern klipper till efter att blivit framspelad av Dylan Murnane. Detta visade sig vara matchens sista chans och domaren blåste av matchen. 3 poäng var därmed tagna samtidigt som säsongens första nolla hölls. Hela laget gjorde verkligen en bra insats både försvarsmässigt och anfallsmässigt.

 

Nästa match för IFK är på fredag (18.5) borta mot KuPS och nästa hemmamatch är tisdagen den 22:a maj då FC Lahti kommer på besök till WHA.

/Lasse Danielsson

IFK Mariehamn - Ilves 2-0 (1-0)
1-0 Aleksei Kangaskolkka (45:e minuten)
2-0 Simon Silverholt (83:e minuten)
 

Varningar IFK: Ivan Tatomirovic (57:e minuten), Nicklas Maripuu (85:e minuten)

Varningar Ilves: Noubissi Marius (55:e minuten), Alim Moundi (74:e minuten)
Domare: Oskari Hämäläinen
Ilta Sanomat stjärnor: 3 – Kristian Kojola, 2 – Nicklas Maripuu, 1 – Aleksei Kangaskolkka

Laget:
Marc Nordqvist
Joel Mattsson, Kristian Kojola (”K”), Ivan Tatomirovic, Dylan Murnane
Pontus Åsbrink, Thomas Mäkinen, Nicklas Maripuu, Simon Silverholt

Amos Ekhalie (Julio Fernandes, 90+1), Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:

Anton Lepola, Aapo Mäenpää, Petter Hemming, Julio Fernandes, Joel Karlström