3 POÄNG I KAMRATMÖTET

Kamratmöte mellan IFK Mariehamn och HIFK från Helsingfors stod på dagens schema. Spelbolagen höll hemmalaget HIFK som favorit men våra grönvita hjältar stod för en riktigt bra insats och kunde även vunnit med mer än 0-3. Tittar vi på statistiken så vittnar den om ett övertag för grönvitt med exempelvis 12 skott på mål för IFK mot HIFKs 1. Ett stort tack till supportrarna på plats som verkligen var den 12:e spelaren idag!

Daniel “Ahna” Norrmén valde att ställa upp exakt samma startelva på planen som senaste matchen mot FC Haka. Det dröjde inte länge innan IFK visade att detta skulle vara vår match. I den 3:e minuten drev Yanga Baliso upp bollen och spelade ut den till Tehe Olawale på högerkanten som i sin tur slog ett lågt inlägg på en inrusande Niilo Mäenpää som med en snygg bredsida slog in ledningsmålet bakom en chanslös Callum Ward i HIFK-målet.

I IFKs hårt jobbande tremanna-anfall var det brassen Dé som placerades högst upp. Dé var på hugget idag och mycket sugen på att öppna sitt målkonto. Så mycket närmare än vad Dé var i den 25:e minuten är svårt att komma. Jukka Halme i HIFK-försvaret slog en svag hemåtpassning till Callum Ward som Dé fångade upp och petade förbi Ward. Dock rullade bollen i stolpen och Dé får fortsättningsvis kämpa på för att öppna målkontot.

Minuten efter att Dé hade träffat stolpen så slog IFK återigen till och igen var det från högerkanten som Tehe Olawale kom ångandes för att sedan hitta Mohammed Abubakari som tryckte in 0-2 hårt i nättaket.

IFK fortsatte skapa chanser då bland annat Eero Tamminen hade ett hårt och lågt skott som Ward gjorde en fotparad på. Tamminen hade också en väldigt bra och välplacerad nick på ett fint inlägg av Aapo Mäenpää men då gjorde Ward en fin räddning. I halvtid så kunde IFK vara väldigt stolta över sin insats men samtidigt skulle inte en större ledning ha varit helt orättvist.

HIFK försökte till andra halvlek att förändra, det var uppenbart att tränare Joaquin Gomez inte var nöjd med hemmalagets insats. Två byten gjordes i hopp om att röra om i grytan och få ordning på spelet. Dock fortsatte IFK på samma fina sätt som i första halvlek och redan i den 47:e minuten så hoppade kapten Robin Buwalda högst på Aapo Mäenpääs inlägg och ställningen skrevs till 0-3. Trots att mycket fotboll fortfarande skulle spelas så kändes det som att Buwaldas mål var spiken i kistan.

IFK hade flertalet bra målchanser där ledningen kunde ha utökats. Mohammed Abubakari hade ett skott från nära håll då han blivit serverad av Niilo Mäenpää men Callum Ward i HIFK-målet räddade den. Inbytte Vahid Hambo var också nära att utöka ledningen då han ryckte sig fri men skottet gick tyvärr utanför.

Sammanfattningsvis kan sägas att detta var en strålande insats av hela laget och att 0-3 i ärlighetens namn var i underkant. Snabba omställningar som ständigt hotade HIFK samtidigt som IFK även rullade boll när det behövdes.

Nästa match är redan på onsdag den 22.9 då IFK åker till Tammerfors för att möta  Ilves.. Matchen börjar 18:30 och kan som vanligt ses på Ruutu och/eller följas på Twitter.

/Lasse Danielsson

Målskyttar:  0-1 - Niilo Mäenpää, 0-2 Mohammed Abubakari, 0-3 Robin Buwalda

Varningar IFK: 

Varningar HIFK: 35’ Jukka Halme, 77’ Mosawer Ahadi, 79’ Juan Entrena

Domare: Dennis Antamo

IS-stjärnor: 3 - Tehe Olawale, 2 - Yanga Baliso, 1 - Mohammed Abubakari

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää, Robin Buwalda “K”, Calle Svensson, Filip Almström Tähti

Yanga Baliso, Mohammed Abubakari (83’ Kennedy Igboananike), Niilo Mäenpää

Olawale Tehe (78’ Riku Sjöroos), Dé (68’ Vahid Hambo), Eero Tamminen (68’ Joel Mattsson)

Avbytare: Marc Nordqvist, Alan Henrique, Riku Sjöroos, Vahid Hambo, Mikko Sumusalo, Joel Mattsson, Kennedy Igboananike