AC Oulu bättre idag när IFK förlorade med 3-1 i Uleåborg

En lång resa till Uleåborg för IFK då matchen mot AC Oulu skulle avgöras. Uleåborg bjöd på fint väder men någon grönvit fest skulle det dessvärre inte bli efter att AC Oulu var bättre idag och kunde relativt komfortabelt vinna med 3 mål mot 1.

Övrigt noterbart var att det var Rasmus Karjalainens första match efter återkomsten till AC Oulu. Karjalainen har senast spelat utomlands i Holland och allra senast i svenska Helsingborg.

IFK inledde matchen bäst och tog ledningen redan i den 8:e minuten efter att Joakim Latonen fiskat upp en svag passning i AC Oulu-försvaret. Latonen serverade sedan Dé som enkelt kunde bredsida in bollen i mål. Dé hade också en ypperlig möjlighet i situationen före då Riku Sjöroos med en läcker passning friställde Dé men tyvärr gick det avslutet på Calum Ward i AC Oulu målet.

Efter ledningsmålet hade IFK fortsättningsvis bra spel och när cirka 20 minuter var spelat hittade Yanga Baliso en djupledslöpande John Owoeri som drog på ett lågt skott som smet precis utanför stolpen. IFK kändes heta men då kom AC Oulu på ett anfall där Niklas Jokelainen var sist på bollen efter ett Michael Lopez assisterat. IFK fortsätta skapa chanser och det var ytterst nära att John Owoeri skulle ge grönvitt ledningen efter att Joakim Latonen slagit en fin passning till Owoeri som mer eller mindre “bara” skulle lägga in bollen i mål men Calum Ward gjorde en ruskigt bra räddning och bollen gick via ribban ut till hörna.

Sätter man inte sina chanser så brukar motståndarna straffa en. Detta var precis vad som hände då Anibal Embalo fick en diagonal passning av Rasmus Karjalainen och AC Oulu gick därmed upp i ledning. Efter Embalos mål tog AC Oulu över matchen mer och mer.

Andra halvleken var AC Oulus och mittbacken Embalo vara nära att göra sitt andra och AC Oulus tredje när han nickade på en hörna men Yann Fillion gjorde en fin räddning. När dryga timmen var spelad valde Daniel “Ahna” Norrmén att göra ett dubbelbyte för att få lite mer energi. Det var Robin Sid och Eero Tamminen som kom in istället för Riku Sjöroos och Yanga Baliso. AC Oulu gjorde minutrarna efter ett trippelbyte en av de tre var Samuel Junior Anini som bara behövde fyra minuter på sig innan han slog in spiken i kistan och gjorde 3-1 för hemmalaget. Efter det kunde inte IFK resa sig och hade svårt att får till någon slutforcering. Närmast var inbytte Vahid Hambo som i den 90:e minuten hade ett bra skott men Calum Ward gjorde en bra räddning.

När en minut återstod av matchen tog John Owoeri sitt andra gula kort och fick därmed lämna planen.

Nästa match för grönvitt är mot HJK den 30:e juli, matchen spelas i Helsingfors på Bolt Arena med matchstart kl. 17.00.

/Lasse Danielsson

Målskyttar: 0-1 Dé (9’), 1-1 Niklas Jokelainen (23’), 2-1 Anibal Embalo (35’), 3-1 Samuel Junior Anini (72’)

Varningar IFK: John Owoeri (45’, 90+4’’), Baba Mensah (50’), Jean-Christophe Coubronne (66’), Yann Fillion (90+3’)

Varningar AC Oulu: Niklas Jokelainen (51’), Otso Liimatta (55’)

Matchens Ruutu-stjärnor , 3 Breitenmoser AC Oulu, 2 Jokelainen AC Oulu, 1 Dé IFK 

Domare: Mikko Juusola

Laget:

Yann Fillion

Jiri Nissinen, Patrik Raitanen, Baba Mensah, Jean-Christophe Coubronne (K)

Joakim Latonen (88’ Vahid Hambo), Alvaro Ngamba, Yanga Baliso (65’ Robin Sid)

Riku Sjöroos (65’ Eero Tamminen), John Owoeri, Dé

Avbytare: Elmo Henriksson, Felipe, Vahid Hambo, Eero Tamminen, Melvin Kahnberg, Robin Sid, Timi Lahti