Alla vill vinna IFK-möte

På fredag 18.30 är det dags för säsongens första IFK-derby då Helsingfors IFK tar emot IFK Mariehamn i Helsingfors. Favoritskapet är på grönvitts sida. HIFK har bara en seger på säsongens sex matcher och föll tungt mot KuPS i senaste omgången. HIFK hade ledningen med 1-0 efter första halvlek men tappade allt och förlorade under matchens sista tio minuter med 2-1. Sådant sätter spår, särskilt som laget haft en tendens att förlora matcher på slutet.

Trots det är det en segerviss Antti Muurinen som leder sitt lag. Träningsveckan beskriver han som lyckad och motivationen som stor.

Muurinen som hör till de allra mest rutinerade ligatränarna i Finland beskriver IFK som ett storvuxet och fysiskt lag med Jani Lyyski och Kristian Kojola som hörnstenar. Han lyfter också mittfältarna Gabriel Petrovic och Philp Sparrdal Mantilla som ”riskminimerare” och varnar för Brian Span och Aleksei Kangaskolkka i anfallet. Dessvärre är Petrovic, som hittills spelat varje minut, inte med till Helsingfors på grund av sjukdom.

Inför matchen är IFK:s manskap annars i skick och har gott självförtroende efter 3-0 segern mot PS Kemi. De fyra senaste målen har dessutom kommit på fasta situationer vilket skänker självförtroende och offensivt tänkande.

Helsingfors IFK är ett lag som dessutom på den administrativa sidan lever under skakiga förhållanden. I veckan kom till exempel det överraskande beskedet att vd René Österman slutar som vid i klubben efter att ha varit med från ettan till ligan och är den som mer än andra kännetecknar Helsingfors IFK.

/Jörgen Pettersson