Andra raka segern!

IFK Mariehamn 3-1 AC Oulu

Innan avspark var det 189 dagar sedan det senast spelades en ligamatch på Wiklöf Holding Arena. Förväntningarna inför dagens match var stora efter den starka segern i Esbo mot FC Honka förra måndagen. IFK gjorde enbart en ändring i elvan jämfört med den senaste mot Honka. Den välmeriterade mittfältaren Mohammed Abubakari fick göra sin första match från start och den ghananska spelmotorn kom att vara inblandad i mycket som skedde under matchens gång mot nykomlingen från Uleåborg. 

Första halvlek

IFK började den första halvleken mycket bra. De grönvita krigarna förde spelet och Oulu hade svårt att få kontroll på bollen. Efter drygt 13:e minuter spelade Abubakari skickligt ut bollen till Mikko Sumusalos vänsterkant. Sumusalo avancerade snabbt upp i banan, serverade en djupledsboll till Mastokangas som matade in bollen till Tehe Olawale som inte gjorde något misstag, 1-0 till hemmalaget. 

Knappt en minut senare small det till igen. Denna gång var det Joel Mattsson som drev bollen från sin högerkant inåt i banan för att sedan avsluta kliniskt vid Oulu-målvakten Fillions första stolpe.

De 200 personer som hade letat sig till Wiklöf Holding Arena hann knappt bänka sig efter Mattssons läckra 2-0 mål innan det var dags att jubla igen. Niilo Mäenpää slog ett inlägg som Abubakari snappade upp efter en kommunikationsmiss mellan målvakten Fillion och den rutinerade mittbacken Rafinha. 3-0 till IFK Mariehamn efter tre drömminuter. Vilken start!

Grönvitt fortsatte att dominera matchen fram till den 30:e minuten. Efter det började Oulu jobba sig in i matchen och skapade tillslut ett jobbigt tryck i IFKs straffområde. Men trycket gav inget mål och grönvitt kunde gå till paus med en betryggande 3-0 ledning.

Andra halvlek

Inför den andra halvleken gjorde tränaren i Oulu tre stycken byten medan hemmalagets Lukas Syberjyski ställde upp med samma elva spelare .

Mohammed Abubakari fick en mardrömsinledning på den andra halvleken. I den 52:e minuten slår han en passning som oturligt snappas upp av Oulus unga talang Jere Kallinen som direkt sätter fullfart mot IFKs mål. Kallinen går själv och skjuter från dryga 25 meter in reduceringsmålet. 

Efter reduceringen svänger matchen fram och tillbaka. Efter 69 minuter spelade får IFK ett farligt frisparksläge några meter utanför straffområdet. Frisparken som togs av Mastokangas gick i ribban efter att ha touchat muren. Först på returen var en Oulu spelare och IFKs farligaste läge i den andra halvlek var över.

Oulu hade några möjligheter att reducera ännu en gång men Oskari Forsman och hans lagkamrater redde ut stormen. De tre snabba målen i den första halvleken räckte gott och väl för att vinna matchen.

/Elis Åberg

Målskyttar: Olawale (13:e), Mattsson (14:e) och Abubakari (16:e)

Varningar IFK: Abubakari och Mastokangas

Varningar Oulu: Samu Alanko, Obed Malolo och Miika Koskela

Domare: Petri Viljanen 

IS-stjänor: 3 Joel Mattsson, 2 Jiri Nissinen, 1 Calle Svensson

Laget: 

Forsman - Nissinen - Buwalda - Svensson - Sumusalo - Mattsson - Mäenpää - Abubakari - Mastokangas - Tendeng - Olawale

Avbytare:

Nordqvist - Henrique - Okoye (60) - Kahnberg - Baliso - Wiklöf - Igboananike (69)