ANDRA RAKA VINSTEN EFTER DRAMA I SLUTMINUTEN

2 minuter, det var vad Frans Grönlund behövde för att trycka in segermålet i kvällens ligamatch mot RoPS på Centrumplan i Rovaniemi. Efter att lagen turats om att ha ledningen verkade tillställningen stagnera och båda lagen verkade mer rädda om att släppa in mål än att anfalla med full styrka. Då, på övertid får Grönlund göra sitt andra inhopp i ligan någonsin (han spelade också de sista 18 minuterna mot FC Inter i onsdags) och det slutade ju hur lyckligt som helst!

Första halvleken inleds annars trevande där båda lagen känner av varandra men där Grönvitt sakta men säkert tar hand om taktpinnen bland annat genom att sätta hög press på hemmalaget. Första riktiga avslutet har Maximo Tolonen i matchminut 9 men skottet från ca 18 meter är ”plockpotatis” för hemmalagets målvakt Matias Niemelä. I 16e minuten snurrar Albion Ademi runt RoPS boxen, spelar ut till Lassi Järvenpää som hittar Sjöroos inne i boxen vars skott i trångt läge tyvärr går i stolpen. Fyra minuter senare prövar Sjöroos skott från distans igen men bollen täcks ut till en resultatlös hörna.

Och så, i den 23e minuten får hemmalaget sin första hörna som RoPS Georgiske mittback Zourab Tsiskaridze  från nära håll får styra in med pannan förbi Oskari Forsman i IFK målet och vi har 1 – 0 till hemmapublikens stora jubel.   

Efter målet fortsätter IFK rulla på och både Järvenpää och Ademi prövar skott från distans, dock utan resultat.

IFK ökar trycket mot hemmalagets försvar som uppenbart bestämt sig för att långbollar är dagens melodi. RoPS har ett par bra ”halvlägen” men ingenting som inte IFK försvaret klarar av att reda ut.

I minut 40 snappar Maximo Tolonen upp en boll på mittplan, spelar ut till vänster där notoriske målskytten Albion Ademi kommer med fart och han har inga problem alls att placera bollen förbi RoPS keepern och vi har 1 – 1 på resultattavlan!

Efter IFKs kvitteringsmål har RoPS en bra möjlighet att återta ledningen men Oskari Forsman är bra med och vi har alltså 1 – 1 när domare Dennis Antamo blåser för halvtidsvila.

I halvlek gör Grönvitt två byten då Kalle Taimi och Maximo Tolonen ger plats för Tarik Hamza och Akseli Pelvas. Det är dock hemmalaget som har första möjligheten men styrningen framför IFK målet går några decimeter utanför mål.

I 53´ minuten kommer så ledningsmålet för Grönvitt. Forsman slår en långboll mitt i planen, Gustaf Backaliden vinner nickduellen till Ademi som lägger ett långt inlägg som Pelvas enkelt bredsidar in och IFK är i ledning för första gången i matchen – ett klassiskt Wimbledonmål för er som är tillräckligt gamla för att minnas dem...

Minuterna senare går Niilo Mäenpää aningen hårt åt en RoPS anfallare och domare Antamo pekar på straffpunkten. Joonas Vahtera gör inga misstag och vi är tillbaks på ruta ett, dvs oavgjort.

I 65e minuten har Grönvitt ett gyllene läge att återta ledningen där man igen, efter en snabb omställning, kommer 3-4 anfallare på rad men Backalidens avslut går strax över.

I matchminut 77 gör IFK ett dubbelbyte då Robin Buwalda och Riku Sjöroos lämnar till förmån för Richard Ebwelle och Frankline Okoye. Bytet innebär att Backaliden flyttas ner från toppforward till mittback vilket han, för andra matchen i rad, gör alldeles lysande.

Matchen närmar sig alltså sitt slut men ännu har IFK tränaren Lukas Syberyjski ett Ess i rockärmen. När klockan passerat 90 gör han det avgörande bytet som alltså innebär att IFK reser hem med alla tre poängen från Rovaniemi!

 

//Sune Eriksson

 

Laget:

Oskari Forsman

 

Lassi Järvenpää (90´ Frans Grönlund)

Kalle Taimi (46´ Tarik Hamza)

Robin Buwalda (K) (77´ Richard Ebwelle)

Mikko Sumusalo

Riku Sjöroos ( 77´ Richard Ebwelle)

 

Peter Makrillos

Niilo Mäenpää

 

Maximo Tolonen (46´ Akseli Pelvas)

Gustaf Backaliden

Albion Ademi

 

Avbytare: Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Frans Grönholm, Akseli Pelvas, Richard Ebwelle, Joel Karlström, Frankline Okoye

 

Domare: Dennis Antamo

 

Publik: 1225 personer

 

IS- stjärnor:

*** Zourab Tsiskaridze  

** Joonas Vahtera

*  Robin Buwalda

 

Nästa match är nästa söndag när TPS kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Avspark kl. 18.30.