Äntligen, nu börjar färden mot framtiden!

Av Jörgen Pettersson, ordförande i Ålands lagtings finans- och näringsutskott, skribent och publisher för Ålands Sjöfart och grönvit supporter sedan anno dazumal. Han har aldrig sett fram mot en premiär lika mycket som i år.

Äntligen, nu börjar färden mot framtiden!

Sent omsider är vi igång och kanske mer tacksamma och förväntansfulla än någonsin. Vi prisar våra gemensamma ansträngningar mot covid-19-pandemin som gjort det möjligt att överhuvudtaget spela fotboll i år. Viruset har satt i stort sett hela världen i nåt slags vänteläge och förhindrar oss människor att göra mycket av det vi älskar. Detta har lett till dramatiska förändringar i vår vardag och är skälet till att vi i dag sitter så glest det är möjligt på Wiklöf Holding Arena.

OBS! Glöm aldrig bort att kampen mot covid-19 absolut inte är över. Följ instruktioner, tvätta händerna och respektera det fysiska avståndet till din nästa.

Vi tackar för stödet från sponsorer och supportrar under denna svåra tid i ovisshet. Laget har tränat på så gott det går och är nu redo för en säsong som aldrig varit mer svårförutsägbar. Denna försenade start har också i viss mån höjt förväntningarna på det som komma ska. Spelarna har tränat och svettats men inte förrän ganska nyligen fått ett mål att arbeta mot.

Onsdagens match var det målet och från tv-soffans djup såg jag entusiasm och engagemang och vilja som jag tror räcker långt i årets liga. Det gick inte vägen denna gång, matchen slutade 4-3 till hemmalaget Ilves, men en match som bjuder på sju mål är guld för många av oss. Fotboll är sist och slutligen underhållning och tar avstamp i målskyttet och i den mån denna första match präglar resten av säsongen väntar en åktur utan dess like. Den ser i vart fall jag fram mot på samma sätt som när man står vid ingången till varje givet nöjesfält med åkbandet runt handleden och hjärtat i halsgropen!

 

Vi har att göra med ett i stora drag väldigt nytt IFK Mariehamn och nya tränare och sådant kan ta tid att spela samman. Vi har fått stifta bekantskap med helt nya träningsmetoder, användandet av ny och för finländska förhållanden oprövad teknik vilket sammantaget stärker bilden av något väldigt bra. Fotboll är dock alltid fotboll och bolljäveln kan ibland studsa dit man absolut inte vill och denna ödets nyck och tillfälligheternas spel måste vi också förhålla oss till. Och så gäller självklart Stenmarks visdomsord; ju mer vi tränar, desto mer tur har vi. IFK hör, tror jag, till ligans allra starkaste lag, i individuell mening vilket bådar gott.

FC Honka kom till Mariehamn för nästan exakt ett år sedan, i en annan tid känns det som. Då slutade matchen 2-2 och delad poäng. Efter det har lagen mötts ytterligare fyra gånger vilka alla slutat med seger för FC Honka som även landade på bronsplats i fjolårets liga. Senaste mötet ägde rum i vintras, den 8 februari, då Honka vann med 2-1 på hemmaplan i Finska cupen.

Är man road av statistik är det intressant att se hur medelåldern i årets grönvita lag är bara 24,4 år medan motsvarande i Honka är 27 år. Det kan te sig som marginella skillnader men är rätt mycket när man betänker spelarnas ändå rätt låga ålder.

Honka kommer till Wiklöf Holding Arena med en poäng i bagaget efter att ha kvitterat genom backen Nasiru Banahene i den sextionde minuten på bortaplan mot nykomlingen FC Haka i Valkeakoski i onsdags. Bland spelarna det kan löna sig att särskilt hålla ett öga på finns gamla bekantingar som Duarte Tammilehto, Konsta Rasimus, Macoumda Kandji osv. Backen Jonas Levänen får inte vara med denna gång efter rött kort i Hakamatchen.

Att ligga på topp kan vara dyrt, det fick FC Honka erfara efter fjolårets ligabrons. Det ekonomiska resultatet blev offentligt i slutet av juni och visar en förlust på 1,4 miljoner euro för 2019. Honka kommer till Mariehamn med stukad ekonomi men höga ambitioner. Har man vunnit brons vill man sträva uppåt och till skillnad mot IFK Mariehamn har Honka aldrig vunnit ligan men väl tagit silver tre gånger; 2008, 2009 och 2013.

 

Avslutningsvis är det en seger bara att kunna öppna Wiklöf Holding Arena och ta emot åskådare och motståndare till dagens match. Livet och vardagen har förändrats men våra behov finns fortfarande kvar; vi vill se skönspel, mål, känslor, nerv, beslutsamhet, taktik och de brutala vändningar som ibland går rätt och ibland fel men som definierar livet. Aldrig har en premiär varit lika efterlängtad och lika viktig som nu. Vi för en daglig kamp mot ett virus vi aldrig tidigare upplevt men vi släpper ändå aldrig tanken på att vi snart ska stå där med ytterligare ett ligaguld och en biljett till Europa. Fotboll är hoppet vi alla alltid lever för och med. Forza Grönvitt och Forza Åland!