ÄNTLIGEN TRE POÄNG!

FC KTP – IFK Mariehamn 1 – 3 (0–1)

Kotka bjöd på värme och sol denna måndagskväll där våra grönvita hjältar ställdes mot FC KTP, som efter fem år i ettan tog klivet upp till högsta ligan inför årets säsong. För IFK:s del kom man till dagens match med en näst intill skadefri trupp, en trupp som säkerligen hade siktet inställt på att få ta tre poäng med hem till Mariehamn.

Första halvlek

Matchens första 15 minuter är relativt händelselösa och speltempot lågt, både IFK och KTP gör flertalet uppspelsförsök men kvaliteten i den sista passningen uteblir Efter 10 minuter får Olawale Tehe matchens första möjlighet till avslut, men skottet styr på en KTP-försvarare till en hörna som IFK inte lyckas förvalta.

Efter 20 minuter lyckas Yanga Baliso sno bollen på offensiv planhalva, försöker knorra bollen i bortre burgaveln men KTP:s målvakt lyckas styra bollen till hörna. På hörnan kliver dock kapten Buwalda fram och nickar in 0–1 otagbart för målvakten in till stolpen! Slutet gott på en fin spelsekvens av grönvitt.

Efter ledningsmålet stiger energinivån hos IFK avsevärt och målet följs av ett par fina anfallsförsök, där en utökad ledning inte känns långt borta. Bland annat har Olawale ett skott högt i stolpen. KTP får under första halvleks sista 15 minuter göra flera uppspelsförsök, men IFK-försvaret är samspelat för dagen. KTP får även till en bra anfallssekvens i 40e minuten där Niilo Mäenpää helhjärtat blockerar skottet med kroppen. Närmare flera mål kom inget av lagen under första halvlek och det är för dagen helvita IFK som står som ledare när dagens domare Antti Munukka blåser av för halvtidsvila!

Andra halvlek

KTP tog taktpinnen från start och fick två snabba hörnor och tre bra avslut under andra halvleks första 10 minuter, varav Oskari Forsman tvingas till en kanonräddning i den 56e matchminuten.

I den 60e matchminuten får KTP utdelning efter sin pigga inledning på andra halvlek genom en frispark i bra läge till höger utanför straffområdet, Thomas Agyiris skott sitter otagbart för Forsman och 1-1 är ett faktum. KTP fick dock knappt fira klart målet innan rollerna var ombytta, IFK gör en offensiv spelvändning och Olawale spelar in bollen till Baliso, Baliso vidare till Vahid Hambo och Hambo placerar in 1–2 läckert förbi KTP-målvakten Anton Lepola! Vilken replik.

I den 70e matchminuten gör IFK dagens första byta, målskytten Hambo ersattes av Emile Tendeng. Andra halvleken fortsätter i ett bättre tempo än den första utan att målchanserna är desto farligare för någondera lagen, i den 82a minuten kommer dock Olawale fri med KTP-målvakten Lepola som parerar avslutet.

IFK gör ett dubbelbyte i den 87e minuten, Eero Tamminen och Baliso ersattes av Riku Sjöroos och Kennedy Igboananike. I den 93e matchminuten sätter IFK sista spiken i kistan då Olawale snor bollen vid mittplanen och, efter en lång löpning med boll, spelar fram Igboananike som kan rulla in 1–3 i öppet mål! En välförtjänt seger för grönvitt som verkade ha koll på matchen från första minuten, och som ÄNTLIGEN får njuta av tre poäng igen!

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Buwalda (21:a min), Agyiri (60:e minuten), Hambo (63:e minuten), Igboananike (90:e minuten)

Varningar KTP: Ebwelle

Varningar IFK: Olawale, Tamminen, Sjöroos

Domare: Antti Munukka

Laget:

Buwalda – Svensson – Abubakari – Hambo – Baliso – Tehe – Tamminen – N Mäenpää – Mattsson – Nissinen – Forsman

Avbytare:

Nordqvist – Okoye – Sjöroos (87) – Tendeng (70) – Bruhn – Wiklöf – Igboananike (87)