Årets match: Så ska IFK slå HJK!

På lördag den 16 augusti klockan 19.00 är det dags för Årets match på Wiklöf Holding Arena. Finländska mästarna, och landets över tid bästa lag, HJK kommer till Mariehamn för att möta IFK i semifinalen i Finska Cupen. I den andra semifinalen möts FC Lahti och FC Inter. Under de tio år som IFK spelat i ligan är det bara två gånger som IFK lyckats vinna över HJK. Den senaste segern var för två år sedan då IFK efter mål av Saihou ”CJ” Jagne och Aleksei Kangaskolkka vann på hemmaplan med 2-0. Ingen av dem är med i dag men det är järnbacken Kristian Kojola, mittfältsmotorn Petteri Forsell, dynamon Amos Ekhalie och målvakten Simon Nurme som på grund av en besvärlig skada inte spelar på lördag.

Här kan man se målen från den matchen!

Och här finns en text av undertecknad från kvällen då HJK:s stjärnor till sist gav upp.

IFK-tränaren Pekka Lyyski sticker inte under stol med att HJK är ett besvärligt lag att möta, oavsett hemma- eller bortaplan.

”De har ju i praktiken två lag i sin trupp vilka båda kunde bli finska mästare. Det lag som de spelade i onsdags mot FC Inter är garanterat inte samma som ställs upp i Mariehamn. Jag gissar att de har en handfull nya spelare i startelvan”, säger han.

Det är såklart av taktiska skäl. Tränaren Mika Lehkosuo har inte bara ligan och cupen att fundera på. Nästa vecka är det dags för första mötet mot Rapid Wien, första matchen av två som handlar om en plats i årets Europa League. Hemma i Finland ser HJK ut att gå mot en enkel ligaseger varför en titel inte är avgörande när det gäller kval till nästa års Europa League, en plats som är mycket åtråvärd för IFK Mariehamn.

”Men det är ingen chans att det för den skull blir en enkel match. HJK och Lehkosuo vill absolut inte förlora mot något annat finländskt lag i år”, säger Pekka Lyyski.

Oddsen talar alltså mot hemmalaget men då det handlar om fotboll kan såklart allt hända och det är mycket som pekar på att det gör det också! Åtminstone enligt Pekka Lyyski:

”Vi har fyra mycket fina matcher i ryggen och en klart uppåtgående trend. Vi har spelat två jämna matcher mot HJK i årets liga och förlorat mest av tillfälligheter. Vi spelar bra på vår hemmaplan och har slagit dem två gånger förut. Vi har alla möjligheter att göra det igen!”

HJK är ett defensivt mycket utvecklat lag som sannolikt satsar på ett lågt försvar. Det är tungt att möta men skapar också många möjligheter. Allt tyder på att det blir en ny kanonmatch mellan IFK och HJK på lördag! Inför denna säsong har man dessutom ändrat det tidigare upplägget när det gäller kvalet till Europa League. I fortsättningen är det ligans fjärde lag som får chansen om ligasegraren och cupsegraren är samma. det betyder att FK:s chanser till ett nytt Europaspel är i egna hnder, inte andras.

/Jörgen Pettersson