Årets nästsista hemmamatch, mot ett uträknat PK-35

Nu är det bara fyra omgångar kvar av ligan och vi är nog ganska många som känner pirrandet i magen  och en spänning som det bokstavligen går att ta på. Vi vet redan nu att vårt Grönvitt genomfört en av sina bästa säsonger någonsin, och om vi tar tre poäng i dagens match ligger vi oerhört nära att på nytt ha säkrat en plats i Europa-kvalet nästa år, med allt vad det innebär för motivation och ekonomi!

Senaste söndag i Rovaniemi såg vi ett Grönvitt som kämpade och slet sig till en poäng, och även skapade duktigt med chanser,, på ett sätt som lite saknats i några av de föregående matcherna. 

Kristian Kojola höll föredömligt ihop backlinjen utan avstängde Jani Lyyski, och visst kändes det spännande att se Orgill, Kangaskolkka och Assis samtidigt i öppningselvan, kompletterande varandra. 

Finns dock ingen anledning att inte ödmjukt fortsätta enligt devisen en match i taget, och så ser vi var vi hamnar när detta getingbo till Veikkaus-liga 2016 har avrundats kl 15.45 söndagen 23 oktober.

Att vi på söndag möter redan avsågade och uträknade PK-35, som alltså redan är klart för divison 1 spel nästa år, skall vi inte låta lura oss.  Vi klarade med nöd och näppe av 0-0 hemma mot dom den 4.5, för att sedan 17.7 en härlig sommarkväll i Myrbacka (var själv på plats) ta en övertygande 2-0 seger på deras hemmaplan. Många av oss kommer säker ihåg att det var då Grönvitt gick upp i serieledning, för första gången med poängmarginal ner till HJK.  

PK-35 har då sannerligen inte haft det lätt i årets liga, och jag avundas inte de som sitter i klubbens styrelse. Man försökte fördomsfritt föra in spelbolags-sponsrade norrmannen och f.d Liverpool-stjärnan John Arne Riese till ligan, man hade länge tålamod med de spanska influenserna i klubben, och hetsporren Shefki Kuqi som tränare.  Ekonomin höll inte, spelare fick inte sina löner och började fly från klubben, Bollförbundet straffade klubben med 6 borttagna poäng, men även utan poängavdraget skulle klubben idag haft futtiga 16 poäng (tre vinster, 7 oavgjorda och 19 förluster) och legat obönhörligt sist. Den senaste vinsten kom 9.6 i då man slog lokalkonkurrenten HIFK med 2-1 på Sonera Stadium.  

Däremot är damlaget den stora lysande stjärnan i hela PK-35:s verksamhet, och vid vinst i derbyt mot HJK denna helg så kan PK-35 med två omgångar kvar redan ha säkrat damliga-guldet för tredje året i rad!  

Det är också trevligt att notera att gästande PK-35:s herrlag har Maarit Järvinen som duktig kvinnlig lagledare, vilket  fortfarande hör till ovanligheterna bland herrarnas ligalag.

Då PK-35 nu bygger upp ett herrlag med A-juniorer och förbereder sig för divison 1 spel nästa år, så har det PK-35 lag som idag kliver in på WHA absolut ingenting att förlora, bara att vinna.  Alla som följer även ishockey och dess World Cup vet ju att t.ex den s.k slagpåsen utan identitet, Team Europa, tog sig till final mot Canada, mycket tack vare mental underskattning hos de andra lagen. Det är ett exempel som de grönvita spelarna idag bör hålla i minnet där ute på plan, för att inte underskattningen  av PK-35:s "A-juniorlag" ska smyga sig in i spelarnas bakhuvuden. Ifall vi i publiken finns där som den tolfte spelaren och ger vår ljudliga uppskattning i kväll, tror jag dock att ren o skär spelglädje ändå ger oss tre poäng !

Jag hoppas också att vi efter landslagspausen kommer att få bevittna de tre sista omgångarna i ligan utan inlämnade protester m.m.  Låt nu slutspurten av ligan avgöras på planen och inte någon annanstans. 

Om SJK verkligen ännu försöker få tillbaka sina tre fråntagna poäng, och KuPs försöker få röda och gula kort upphävda av Bollförbundet, då borde ju vi i  IFK Mariehamn också överväga liknande åtgärder p.g.a felaktig offside-avblåsning mot Dever Orgill i Rovaniemi m.m .Jag hoppas innerligen att  det grönvita sättet att gentlemannamässigt bita ihop gällande domarmisstag , och se framåt mot nästa match, kommer att belönas på ett sätt eller annat.

"I have a dream"... att som mångårig IFK-representant i ligans styrelse få se en grönvit tröja hänga i en av de tre vitrinerna i ligans styrelserum, där de tre medaljlagens tröjor alltid hängs upp för ett år framåt.  Att få vila ögonen på en grönvit tröja skulle ge alla dessa ligastyrelse-möten en helt ny dimension.

Välkommen till WHA nu på söndag 18.30.

Sverker Skogberg