Avancemang efter säker seger

IFK Mariehamn - Helsingfors IFK 3-0 (2-0)

Mål: Aristote ”Totti” Mboma, Robin Sid, Simon Silverholt.

Publik: 550 personer i Eckeröhallen.

Intresset för fotboll och Hela Ålands lag nådde en ny topp i går kväll. Redan innan matchen började var sista sittplatsen borta och till sist räknades hela 550 åskådare in. Det blev en lyckad kväll på alla sätt, sett med grönvita ögon. Gästande Helsingfors IFK släpptes aldrig på riktigt in i matchen och Aristote ”Totti” Mboma gjorde livet osäkert från första stund för HIFK-försvaret. Efter bara tjugo minuter var det också Totti som bröstade in en skarvnick från Hampus Lönn som var påpassligt framme på matchens första hörna från Dylan Murnane.

Ytterligare tjugo minuter senare fälldes blixtsnabbe Murnane och domaren Mikko Leino pekade på straffpunkten. Kaptenen för dagen Robin Sid gjorde inget misstag och 2-0 blev halvtidsresultatet.

Efter pausen var det ett stärkt IFK som gick till spel efter den traditionella uppvärmningen utanför omklädningsrummet. Halvleken rivstartade med hörna för IFK och efter ytterligare någon minut täckte en HIFK-back med handen och IFK fick andra straffen för dagen. Den här gången lyckades Robin Sid inte lika bra medan Daniel Kollar hade koll och ganska enkelt motade skottet.

Anfallen fortsatte men stoppades många gånger av HIFK-målvakten Kollar som storspelade. Ändå räckte det inte till när bland andra comebackande Simon Silverholt ångade fram. Silverholt satte det avslutande 3-0 målet efter att ha sågat sig igenom HIFK-försvaret och i den sjuttiofjärde minuten placerade ett hårt skott som inte ens Kollar lyckades rädda.

Tack vare segern slutar IFK fyra i gruppen och såg samtidigt till att liga-giganten HJK inte får vara med och slåss om bucklan. HIFK var anhängda redan innan matchen började och har ännu inte lyckats vinna någon match i år. Lottningen till åttondelsfinalen sker kl. 13.00 i dag.

/Jörgen Pettersson