Backpar fixade segern

IFK Mariehamn – RoPS 2-1 (1-0)

(Amos Ekhalie, 10, Robert Taylor, 58, Jani Lyyski, 64)

Gamla goda IFK är tillbaka som ett segrande lag! I dag stämde det mesta och hemmalaget kunde skicka hem gästande RoPS med noll poäng efter en 2-1 seger som borde blivit större.

Ett litet tag såg det ut som om det skulle bli ytterligare en 1-1 match för hemmalaget IFK. Men spelarna ville annorlunda och reste sig och tog säsongens tredje seger inför 1.011 åskådare. Lustigt nog var det backarna Jani Lyyskis och Bobbie Friberg Da Cruz som ordnade segern.

RoPS-tränaren Juha Malinen var inte helt nöjd efter matchen:

– IFK var det bättre laget i dag. Vi har ett ganska ungt lag som inte riktigt räckte till mmot IFK:s erfarenhet. Tre av killarna har sammanlagt nio ligamatchers erfarenhet. Vinden påverkade spelet i första halvlek. I andra försökte vi använda medvinden men vi får vara nöjda med att bara förlora med ett mål.

IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg gillade läget:

– Vi vann rättvist och hade fler målchanser fast det blev onödigt spännande mot slutet. Vi etablerade spelet på offensiv planhalva och kunde anfalla därifrån. Överlag var det en bra första halvlek. Efter deras mål i andra fick vi en osäkerhetskänsla som spred sig i laget. Vi har åkt på tre mål som smäller i kryset efter en hörna. Då gäller det att snabbt komma igen och det var viktigt att göra 2-1 snabbt, säger Lundberg.

Matchen som sådan:

Det tog bara tio minuter innan Amos Ekhalie satte 1-0 till hemmalaget i sin tvåhundrade förbundsmatch i ett svårförklarligt mål – fast det var nära att det gick på tok. Anfallet som gav IFK ledningen började med Robbin Sellin som redan från början av matchen visade såväl vilja som styrka. Han ryckte sig fri med bollen på vänsterkanten, rundade några försvarare, skar in mot RoPS-målet och spelade till Amos Ekhalie som helt fri framför mål missade tillslaget. Men bollen blev kvar vid hans fötter och i en slags helsväng med skruv lyckades Amos i andra försöket lyfta in bollen bakom RoPS-keepern Antonio Reguero.

Rekylen slog till direkt då RoPS i följande anfall fick på ett skott som IFK-målvakten Andreas Vaikla släppte retur på och sedan lyckades parera på ett närmast osannolikt sätt.

Första halvleken var spelmässigt lyckad, mest för hemmalaget. Försvaret löpte smidigt och stabilt över hela plan och anfallen hade förtjänat något mål till. Det är såklart för tidigt på säsongen att dra slutsatser men mycket tydde i dag på att IFK är på väg att bli den lagmaskin som vann ligan i fjol. Detta såg vi komma redan i matchen mot SJK och därför var dagens startelva samma som i lördags med undantag för att Robbin Sellin ersatte Robin Sid.

IFK fortsatte pressa med sin 4-1-4-1 uppställning och gjorde det mesta bättre än gästerna, RoPS fick inte sin första hörna förrän i början av den andra halvleken.

I den femtiotredje minuten var det ytterst nära 2-0 till IFK sedan Robbin Sellin hittat Brian Span inne framför RoPS-målet men en storspelande Antonio Reguero räddade till hörna som i sin tur ledde till ytterligare en tilltrasslad situation som kunde slutat med 2-0.

Istället kom en kvittering till 1-1 som inte kändes helt rättvis. Efter RoPS andra hörna rann bollen ut från straffområdet och där mötte tidigare landslagsaktuella Robert Taylor och fick perfekt vristträff i steget från tjugo meter. Bollen förvandlades till en projektil som Andreas Vaikla var helt chanslös mot efter att i femtioåtta minuter ha hållit nollan.

Detta hejdade inte dagens grönvitt, Robbin Sellin fortsatte att visa vägen och tvingade Antonio Reguero till ytterligare en jätteräddning i den sextiotredje minuten vilket ledde till IFK:s sjunde hörna och förstärkte pressen mot RoPS. Det ena gav det andra, RoPS förlorade initiativkraften och en minut senare stod kapten Jani Lyyski på rätt plats och kunde behärskat och från nära håll ge IFK ledningen efter assist från backkollegan Bobbie Friberg Da Cruz.

Samtidigt gjorde IFK sitt första byte då Brian Span gick ut och ersattes av Joel Mattsson.

Med mindre än tjugo minuter kvar pågick det mesta av spelet på RoPS planhalva. Vid ett tillfälle fick IFK tre hörnor i rask följd men RoPS-försvaret lyckades avstyra. Minuterna senare sköt Amos Ekhalie mot mål men bollen hejdades på mållinjen av en RoPS-försvarare, direkt efter fick Gabriel Petrovic en jätteträff från trettio meter men bollen smet tätt utanför RoPS vänstra målstolpe. Sådär fortsatte de sista minuterna men fler mål blev det inte trots många och fina lägen. RoPS fick nöja sig med att vara tvåa på bollen den sista kvarten.

Alla matchens detaljer kan man läsa mer om på den här länken. IFK:s nästa match sker på bortaplan mot KuPS i Kuopio på söndag. Därefter väntar tio dagars ledighet.

IS-stjärnor

3: Amos Ekhalie.

2: Aleksei Kangaskolkka.

1: Jani Lyyski.

/Jörgen Pettersson