Bara oavgjort mot KuPS

IFK MARIEHAMN- KuPS 1-1 (1-0)

IFK Mariehamn dominerade stort denna kväll men lyckades ändå inte vinna. KuPS kvitterade till 1-1 med två minuter kvar och det blev också slutresultatet. IFK är fortfarande obesegrat i årets liga.

Redan efter tre minuter hade IFK två vassa chanser. Först ett hårfint offsidemål av Diego Assis och sedan en nick som nästan snuddade ribban av Dever Orgill. Matchen inleddes i högt tempo från båda sidor. I den åttonde minuten presenterade sig KuPS’ amerikanske stjärna Freddy Adu (som för första gången spelade från start i ligan) och drog först en, sedan en till och därefter ytterligare en IFK-försvarare innan hans passning framåt blåstes av för offside. Adu hade snabbt steg, bra öga men verkade lite matchotränad och gick följaktligen ut i andra halvleken.

IFK fortsatte pressa. Efter tretton minuter kom hörna nummer tre och nummer fyra och sedan nummer fem i fjortonde minuten. IFK visade tydligt vem som bestämde och höll ett ständigt och starkt tryck på bortalaget som med undantag av enstaka kontringar var hårt tillbakapressat.

I den fyrtionde minuten fick IFK frispark från straffområdeslinjen, ett svårt läge. Duarte Tammilehto lyckades få till ett hårt skott som KuPS-målvakten med viss nöd lyckades styra ut till hörna. Den sjätte hörnan blev resultatlös men ledde så småningom till en sjunde och så småningom en rättvis 1-0-ledning! Den som spräckte KuPS liganolla var backjätten och lagkaptenen Jani Lyyski som först tog ner bollen, lät den studsa, svängde runt och klippte in den ungefär från straffpunkten – som en chef! Passningen kom från Bobbie Friberg Da Cruz som från högerkanten spelade in den till Lyyski. Den som satte igång det hela var dock Albin Granlund som förvaltade den bortstudsande sjunde hörnan och crossade bollen till Da Cruz.

Den andra halvleken började med ett något mer anfallsglatt KuPS som gjorde livet svårare för IFK-försvaret. I femtioförsta minuten kom KuPS notoriske måltjuv Irakli Sirbiladze helt fri framför IFK:s Otso Virtanen och hade antagligen gjort mål i nio fall av tio men inte i dag då Virtanen visade varför han är landslagsman och gjorde sig stor och täckte bort målet.

Efter den målchansen tog sig IFK samman och lyfte spelet högre upp på plan. Det resulterade i att Diego Assis spelade fram Amos Ekhalie som från tjugo meter var ytterst nära att utöka IFK-ledningen.

I den sextioandra minuten byttes tidigare IFK-spelaren Charlie Trafford och Freddy Adu ut från KuPS. I den sjuttionde minuten blev Diego Assis neddragen knappt trettio meter från KuPS-målet och Duarte Tammilehto satsade hårt men träffade muren.

Minuten efter det kom IFK på bred front mot KuPS-målet. Efter kreativt spel av Amos Ekhalie och Brian Span blev Robin Sid i stort sett frispelad två meter framför Tomi Maanoja men fick stegfel och missade bollen. Sekunden efteråt var Amos Ekhalie på nytt ytterst nära men blev bryskt undanskuffad.

Kvitteringen kom i den åttioåttonde minuten efter att inhopparen Joel Vartiainen spelades fri i IFK:s straffområde. Målet kändes inte helt rättvist med tanke på IFK-pressen. Priset för den enda poängen blev också högt. Bobbie Friberg Da Cruz och Dever Orgill gick båda av planen till följd av skador.

På övertid gjorde slutligen KuPS-målvakten Tomi Maanoja en direkt matchavgörande räddning på ett grymt skott från trettio meter av Philip Mantilla. Den sista hörnan blev resultatlös och sedan var matchen slut.

Vid den efterföljande presskonferensen var det en nöjd KuPS-tränare Marko Rajamäki som kommenterade matchen:

”Jag är jättenöjd med ett poäng. Det var första match på riktig gräsmatta och första halvlek var dålig från vår sida. I andra blev det lite bättre. IFK var klart bättre i första halvlek medan vi var något bättre i den andra. Vi fortsatte att jobba, jobba och jobba. Det var en mycket viktig poäng för oss. Vi visade bra attityd.”

IFK:s Pekka Lyyski:

”Vi borde gjort fler mål i första halvleken men jag är ändå stolt över killarna med tanke på det tuffa matchprogrammet. Vi borde ändå gjort både två och tre mål innan KuPS fick sitt första. Det är inte lätt att spela så här många matcher så tätt. Det var en intensiv och bra match men jag är såklart besviken.”

Nästa hemmamatch äger rum på fredag kl 18.30 då FC KTP kommer till Wiklöf Holding Arena.

/Jörgen Pettersson

IFK:

Otso Virtanen - Bobbie Friberg da Cruz (Tommy Wirtanen, 63), Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund- Amos Ekhalie, Duarte Tammilehto, Philip Mantilla, Brian Span - Diego Assis - Dever Orgill (Robin Sid, 68).

Avbytare: Walter Viitala, Tommy Wirtanen, Josef Ibrahim, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Anthony Dafaa Clement.

KuPS:

Tomi Maanoja - Dani Hatakka, Stephen McCarthy, Babacar Diallo, Tuomas Rannankari - Patrick Poutiainen, Charles Trafford (Joel Vartiainen, 62), Ebrima Sohna, Freddy Adu (Saku Savolainen, 62) - Petteri Pennanen - Irakli Sirbiladze.

Avbytare: Hamed Coulibaly, Saku Savolainen, Jonne Uronen, Joel Vartiainen, Reetu Räsänen, Urho Nissilä, Aatu Laatikainen.

3 stjärnor: Jani Lyyski.

2 stjärnor: Philip Mantilla.

1 stjärna: Otso Virtanen.

Publik: 1.225 personer.