Blytung förlust och drömmen om Europa försvann

En blöt gräsmatta på WHA bjöd inte upp till något skönspel när IFK och Ilves avslutade årets ligasäsong under lördagen.
För IFK stod en Europa League-plats på spel. En poäng och fjärdeplatsen tillika EL-platsen skulle vara säkrad medan Ilves fortfarande hade chansen att knipa en silvermedalj om man vann samtidigt som KuPS föll mot PS Kemi.
Första halvlek präglades också av det blöta underlaget. Inget skönspel blev det, precis som assisterande tränaren Daniel Norrmén lovade innan matchen. Men ett mål skulle komma och det precis i slutsekunderna. Efter lite flipperspel i IFK:s straffområde drog Lauri Ala-Myllymäki på med en halvvolley som gick in i vid bortre stolpen. Otagbart för IFK:s burväktare Marc Nordqvist.
I andra halvlek backade Ilves genast hem, satsade på kontringar samtidigt som man lät IFK ta över spelet allt mer. IFK skapade både en, två och tre chanser men målen uteblev. Inhopparen Jani Lyyski, som gjorde sin sista match i IFK-tröjan, hade ett gyllene läge men missade.
Den här dagen var inte IFK:s och uttrycket ”stolpe ut” kan inte bättre beskrivas. När domaren Mattias Gestranius blåste av matchen var det inte tomhet. Utan nervositet i de flesta av IFK:s läger. För i Lahtis hade HIFK 1–1 borta mot FC Lahti. Det skulle räcka för IFK. Men, i den tredje tilläggsminuten kontrade FC Lahti och satte avgörande 2-1. Ridå. IFK halkar ner till femte plats och FC Lahti tar över den sista platsen som ger spel i Europa League nästa säsong.