Bortaförlust mot FC Inter

FC Inter – IFK Mariehamn 2-0 (0-0)

Medaljserien startade i kväll för IFK Mariehamns vidkommande med bortamatch mot FC Inter i Åbo. Det blev full fart från första sekund och till sist hemmaseger till FC Inter som vann med 2-0.
Matchen var inte ens en minut gammal när Oskari Forsman räddade Grönvitt. Direkt efter avspark och några snygga direktpass slet sig FC Inters slovenske skytteligeledare (15 mål) Filip Valencic fri i straffområdet men Forsman slängde sig åt rätt håll och lyckades parera. Efter den chocköppningen rådde det inga som helst tvivel om att hemmaspelarna avsåg behålla alla poäng i Åbo. Pressen fortsatte och IFK-spelarna, flera på nya positioner, såg till en början ganska överraskade ut.
Men inte heller i fotboll växer träden till himlen och allt eftersom minut lades till minut flyttade IFK upp spelet och utmanade tuffare. Detta var extremt nära att resultera i IFK-ledning den 20:e minuten då Robin Sid blev listigt framspelad och skickligt lyfte bollen över Inter-målvakten Henrik Moisander men i exakt rätt tid kom högerbacken Niko Markkula rusande och lyckades med huvudet på ett osannolikt sätt rädda till hörna.
Hemmalaget släppte aldrig riktigt greppet, anfallen fortsatte skölja över IFK och i 26:e minuten var en på nytt frispelad Filip Valencic nära att ge Inter ledningen men sköt utanför.  När halvleken var till ända var ställningen 0-0 med fördel Inter och två storartade chanser som Valencic missat.
Matchstatistiken gav en ganska ensidig bild av matchen, Inter vann skotten på mål med 9-2.
IFK stod trots statistiken på det hela taget hyggligt mot offensiva Inter trots flera starka spelare borta – Aristote Mboma (skadad), Aapo Mäenpää (skadad), Simon Silverholt (skadad) och Robin Buwalda (avstängd). Detta gjorde att lagledningen med Peter Lundberg i spetsen tvingades stuva om rejält vilket inte märktes nämnvärt.
– Vi är så pass säkra och bra att det inte spelar så stor roll var vi spelar, sade Riku Sjöroos i halvtidsintervjun till Ruutu.
Den andra halvleken började utan byten men med fortsatt stark Inter-medvind och efter två minuter var det Timo Furuholm tur att komma fri utan att lyckas passera Oskari Forsman som än tydligare framstod som skillnaden mellan oavgjort eller underläge.
I 58:e minuten krutade Timo Furuholm på från tio meter men för Oskari Forsman var det en vanlig dag på jobbet och han räddade genom att slänga sig rätt och göra sig stor. Den påföljande hörnan slutade med stolpträff från nära håll och nollan hölls intakt!
Som blixtsnabb replik anföll IFK och Robin Sid krutade på från tjugo meter och tvingade Henrik Moisander till retur som Keaton Isaksson inte riktigt hann fram till.
I den 62:a minuten var turen slut för bortalaget. FC Inters Mika Ojala fick läge innanför IFK:s straffområde och den här gången såg inte ens Oskari Forsman skottet komma. Det blev 1-0 efter ett mål långt nere vid Forsmans högra stolpe.
Det skulle bli mer att göra för Oskari Forsman. I den sjuttionde minuten spelade Timo Furuholm fram Mika Ojala som sköt stenhårt från nära håll men igen var Forsman där med en näve och den efterföljande hörnan blev ofarlig.
I den 73:e minuten gick IFK:s Riku Sjöroos ut och ersattes av Hampus Lönn i ett försök att flytta upp spelet. I slutet av matchen kom också Amos Ekhalie in istället för Robin Sid och Joel Karlström istället för Tarik Hamza men inget hjälpte denna kväll då FC Inter för fjärde gången i år slog IFK. På övertid satte FC Inters Timo Furuholm sitt tionde mål och fastställde slutresultatet till 2-0. I cupen blev det 2-1 till Inter och i ligan vann FC Inter med 1-2 i Mariehamn och med 1-0 tidigare i Åbo. Kvällens match slutade 2-0 och skottstatistiken 16-5.

Här kan man läsa mer detaljer från matchen.

Nästa match i medaljserien är för IFK:s del inkommande söndag då KuPS kommer på besök till Mariehamn.

/Jörgen Pettersson