BRA INSATS MEN INGA POÄNG FRÅN HELSINGFORS

Att möta huvudstadslaget HJK på bortaplan är ingen lätt match och detta fick vi erfara även denna gång. Extra roligt för finsk fotboll och för Veikkausliiga var det att se landslagets kapten Tim Sparv från start, om än i motståndarlaget. Trots en chansmässigt jämn match lyckades HJK se till att samtliga tre poäng stannade i huvudstaden. IFK såg ut att fokusera sig på ett något lägre försvar för att sedan genom omställningar komma till chanser. Trots en väl genomförd matchplan och ett bra tryck i slutet blev det alltså poänglöst för våra grönvita kämpar.

IFK ställde för dagen upp med en något defensivare uppställning där Frankline Okoye tog plats i mittförsvaret tillsammans med Calle Svensson och kapten Robin Buwalda. Inget av lagen lyckades inledningsvis skapa några farliga chanser. IFKs bästa chans hade den brasilianske anfallaren Dé som hade ett bra frisparksläge men skottet gick dessvärre högt över.

HJKs bästa chans i första halvleken var när Murillo kom farandes på vänsterkanten och slog in ett hårt och lågt inlägg som tvingade Oskari Forsman till ett ingripande och en lämnad retur. Returen tog dock det för dagen stabila IFK försvaret hand om. Lagen gick därmed till paus utan att någon egentligen kunnat hota motståndaren med riktigt heta målchanser.

Andra halvlek bjöd på fler chanser då HJK började trycka på lite mer. Den för dagen hete Anthony Olusanya hade ett bra läge efter en frispark då bollen rullade till honom. Olusanya klippte till men bollen for över Oskari Forsmans ribba. IFK replikerade sedan med en fin omställning där Dé och Yanga Baliso samspelade fint men tyvärr fattades skärpan i avslutet från Baliso och bollen gick över Hugo Ketos och HJKs mål.

När dryga timmen var spelad så stegade kapten Buwalda upp med stor besultsamhet på en hörna slagen av den hårt jobbande Eero Tamminen. Robin Buwalda nådde högst och för en halv sekund trodde undertecknad att IFK tagit ledning. Dock insåg jag senare att Buwaldas nick gick mer eller mindre rakt på Hugo Keto. Tyvärr blir HJKs replik, bara 2 minuter efter Buwaldas nick, avgörande för matchen skulle det visa sig. Det är återigen Murillo som med sin vänsterfot hittar Anthony Olusanyas panna i boxen och 1-0 till HJK är ett faktum.

Vad gör man nu? 1-0 underläge mot serieledaren borta. Hänga med huvuden eller fortsätta kämpa? IFKs svar är tydligt - fortsätta kämpa! Detta bär nästan frukt då Riku Sjöroos får en jättechans när han blir mer eller mindre frispelad men tyvärr inte får avslutet att gå in i HJKs mål.

IFK gör byten för att få in nya krafter och flytta fram positionerna. I olika omgångar kommer följande spelare in; Joel Mattsson, Emile Tendeng, Kennedy Igboananike och sist Vahid Hambo. Tyvärr får vi inte utdelning för allt slit, trots att det finns chanser. Kennedy Igboananike har en bra chans i den 82:a minuten då Riku Sjöroos hittar honom i straffområdet men avslutet går tyvärr inte på mål. Calle Svensson avslutar med sin vänsterfot men när avslutet går på mål så står återigen Hugo Keto ivägen för kvitteringen.

Niilo Mäenpää sade före matchen i Ruutu att IFK behöver börja göra mål generellt och att i denna match är planen att fokusera på defensiven och sedan vara effektiva i de målchanser som dyker upp. Tyvärr blev det inget mål denna gång trots chanser men defensiven var stabil.

Eero Tamminen sade efter matchen till Ruutu att IFK försvarade sig bra och inte gav HJK så många chanser och att fokus på defensiven också gjorde det svårt att komma till riktigt farliga chanser förutom på slutet då IFK lyckades skapa tryck med chanser men tyvärr inte fick in bollen.

Tyvärr blev det alltså förlust men det finns absolut goda saker att ta med sig från matchen. Nästa match är äntligen en hemmamatch för Grönvitt när FC Honka kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Matchen är om en vecka den 22:e augusti med start kl. 18:30. Alla upp och stöd vårt kära IFK!

/Lasse Danielsson

Målskyttar:  1-0 65’ Anthony Olusanya

Varningar IFK: 90+2’ Franklin Okoye

Varningar HJK:

Domare: Oliver Reitala

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (72’ Joel Mattsson), Robin Buwalda “K”, Calle Svensson, Franklin Okoye, Eero Tamminen

Riku Sjöroos (83’ Vahid Hambo), Yanga Baliso, Niilo Mäenpää, Elias Mastokangas (72’ Emile Tendeng)

De’ (76’ Kennedy Igboananike)

Avbytare: Marc Nordqvist, Jimmi Bruhn, Oscar Wiklöf, Joel Mattsson, Emile Tendeng, Vahid Hambo, Kennedy Igboananike