BRA SPEL MEN POÄNGLÖST

Åland och Mariehamn bjöd på en fin men något blåsig och kall septemberkväll när de formstarka gästerna från Kuopio var på besök. KuPS som har en otrolig form skulle inte vara en lätt uppgift för våra grönvita kämpar. Daniel “Ahna” Norrmén valde att ställa upp med exakt samma startelva som i förra matchen mot Ilves. IFK gjorde en bra prestation men tyvärr var det bortalaget KuPS som får åka tillbaka till Kuopio med alla tre poäng efter att Santeri Haarala snyggt placerat in matchens enda mål när dryga timmen var spelat.

IFK saknade inte chanser och redan efter 10 minuter så skulle “Ahnas” omställningsfotboll resultera i en bra chans då Tehe Olawale kom i bra läge på sin högerkant och bombade på med ett hårt men tyvärr för högt skott. Johannes Kreidl i KuPS-målet behövde därför inte ingripa. En kvart senare var det dags för en riktigt bra målchans igen då Mohammed Abubakari var centimetrar från att ge IFK ledningen, dock smet skottet precis utanför Kreidls vänstra stolpe. Förarbetet till målchansen var ett fint samarbete som började med en djupledsboll slagen av Niilo Mäenpää till Tehe Olawale som i sin tur hittade Dé i straffområdet. Dé serverade sedan målchansen till Abubakari.

KuPS skapade något färre målchanser i första halvlek men de var inte ofarliga. Närmast var Anton Popovitch som precis innan halvtidsvilan slog en frispark - precis utanför straffområdet - i ribban. Udo hade också ett bra skott som Oskari Forsman gjorde en riktigt fin räddning på.

1058 personer på Wiklöf Holding Arena ropade på straff i den 36:e minuten då Tehe Olawale blev kapad i straffområdet av Henri Toivomäki efter att Tehe först haft ett fint väggspel med Niilo Mäenpää. Domare Jari Järvinen valde dock att fria till publikens stora förvåning och besvikelse.

Innan halvtid hade även Elias Mastokangas ett bra skott som gick precis över. Första halvlek kändes bra med IFK-ögon tittat och det fattades bara att få in bollen i mål. IFK fortsatte andra halvlek på samma fina sätt som första. Dessvärre var det KuPS, som en gnutta ologiskt, tog ledningen efter ett fint välplacerat skott av nyligen inbytte Santeri Haarala. IFK valde att förändra direkt efter målet och Joel Mattsson kom in istället för Elias Mastokangas.

IFK pressade på för en kvittering och saknade inte heller där målchanser. Närmast var det kanske då Dé sånär styrde in Yanga Balisos låga och hårda inlägg. Yanga Baliso som förövrigt återigen stod för en gedigen insats, där både finess och hårt arbete blandades. När cirka 5 minuter återstod bytte “Ahna” in både Frankline Okoye och Kennedy Igboananike på topp för att ytterligare trycka på men tyvärr gick bortalaget segrande från dagens match. Känslan efter matchen var att IFK gjorde en bra prestation men tyvärr räckte det inte till någon poäng. Fotbollen är väl alltid rättvis, den som gör fler mål är bättre, men idag kändes det faktiskt en gnutta orättvist.

Nästa Veikkausligamatch för grönvitt är inkommande lördag då IFK åker till Valkeakoski för att möta FC Haka. Matchen börjar kl. 17.00 och kan i vanlig ordning ses på Ruutu. Nu redan på tisdag kl. 19.00 är det årets match då DUV står för motståndet - det vill ni inte missa! Välkomna!

/Lasse Danielsson

 

Målskyttar: 65’ 0-1 - Santeri Haarala

Varningar IFK: 42’ Niilo Mäenpää, 70’ Calle Svensson, 82’ Dé

Varningar KuPS: 29’ Onuorah Uzochukwu, 92’ Johannes Kreidl

Domare: Jari Järvinen

Laget:

Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (81’ Mikko Sumusalo), Robin Buwalda (K), Calle Svensson, Filip Almström Tähti

Yanga Baliso, Mohammed Abubakari, Niilo Mäenpää

Olawale Tehe (86’ Kennedy Igboananike), Dé (86’ Frankline Okoye), Elias Mastokangas (66’ Joel Mattsson)

Avbytare: Marc Nordqvist, Frankline Okoye, Riku Sjöroos, Eero Tamminen, Mikko Sumusalo, Joel Mattsson, Kennedy Igboananike