Dags för dubbelmötets andra halvlek mot Ilves

Efter den sköna och efterlängtade 2-1 segern i Tammerfors gäller det att nu snabbt och ödmjukt ha laddat om inför den "andra halvlek" av dubbelmötet som spelas på Wiklöf Holding Arena på söndag 19.00.

Vi behövde inte förlita oss på några högre makter i den matchen, utan Grönvitt gjorde en härlig kämpainsats på den svårspelade planen, och visade vad vi egentligen är gjorda av för sorts virke. 

Hela laget stod bakom den rättvisa segern, kryddad med två sevärda mål av matchens spelare Simon Silverholt (för detaljer kring den matchen se Lasse Danielssons referat på klubbens hemsida och facebook-sida).

Det känns som om laguttagningen för tränaren Peter "Lundis" Lundberg blir ett alltmer delikat och positivt dilemma inför varje match, nu när så gott som hela laget är friskt.  Lägg därtill att det i varje match måste finnas fyra s.k homegrown-spelare på i något skede, enligt UEFA:s regler. I detta fall en eloge åt söndagens motståndare Ilves, som är en av Finlands bästa klubbar när det gäller långsiktigt juniorarbete, och just nu inte behöver fundera på homegrown-regeln inför varje match.  Med tanke på vårt begränsade underlag här på Åland, så vill jag dock inflika att det i kulisserna arbetas stenhårt för att ytterligare förädla IFK Mariehamns juniorarbete, för att få fram hungriga juniorer till Grönvitts ligalag.

I Ilves-lägret var besvikelsen stor efter säsongens första hemmaförlust i onsdags, och tränaren Jarkko Wiss skrädde inte orden när han konstaterade att många av spelarna gjorde årets mest håglösa insats i Ilves-tröjan. Så räkna med ett revanschsuget Ilves som springer in på Wiklöf Holding Arena på söndagskvällen, i skrivande stund oklart om ordinarie målvakten Mika Hilander är tillbaka eller inte, samma gällande en av nyckelspelarna Lauri Ala-Myllymäki, som utgick i onsdags p.g.a en lindrigare skada. Den spelare i Ilves som varit hetast på sistone är bollkonstnären Issa Thiaw, så låt oss hoppas att han inte trivs alltför bra på Wiklöf Holding Arenas gräsmatta på söndag kväll.

Det är inte så vanligt att ett lag vinner alla tre möten mot samma lag under en säsong, men händer nu och då. Ni kanske kommer ihåg att Grönvitt under guldåret 2016 faktiskt förlorade all tre matcher mot KuPS, men det gick ju ganska bra ändå. I år är läget ett annat och det skulle vara så skönt att besegra Ilves en tredje gång denna säsong, för att få lite fast mark under fötterna inför landslagspausen.  När jag och förhoppningsvis många andra sedan den 13.9 promenerar till Telia 5G Arena för att än en gång heja fram Grönvitt i bortamatchen mot HJK, så gör jag det utan förväntningar, men konstaterar att det statistiskt sett måste komma den dag när även HJK gör en sämre insats, eller att ett kämpande välspelande IFK helt enkelt gör dom dåliga.

Jag vill än en gång uppmana er kära publik, vår 12:e spelare, att nu på söndag högljutt visa ert stöd i hemmamatchen mot Ilves.  Boka även in er måndagskväll 17.9 19.00 för nästa viktiga hemmamatch mot SJK. Om vi vinner alla återstående hemmamatcher kommer det att hjälpa oss att få fast mark under fötterna i serietabellen, dit vill vi att Ni ropar fram oss.  Dessutom är den matchen en s.k Respect-match mot rasism, vilket är något jag tror alla vill stå upp för på WHA:s läktare. Kan här nämnas att det var starkt och modigt av Ekenäs IF att nyligen stänga av sin egen målvakt Jonathan Jäntti i tre matcher, p.g.a hans rasistiska skällsord i division 1-matchen mot KTP. Speciellt med tanke på att Ekenäs slåss om serieseger och uppflyttning till ligan.  Avstängningen är en bra och statuerande markering av att rasism inte hör hemma på fotbollsplanen, och inte heller på läktarna.

Vet ni förresten hur många kulor det finns i en ask av det klassiska godiset gröna kulor?  Jo, 23 stycken. Jag har en god vän som har ätit en grön kula för varje mål IFK Mariehamn gjort denna säsong. Köpte med glädje en andra ask åt denna vän häromsistens, redan tre kulor uppätna ur den, och nu hoppas jag på att asken är tom när säsongen är slut. 

Till att börja med ska vi sätta några läderkulor i nätet bakom Ilves målvakt på söndag kväll 2.9 kl. 19.00 på Wiklöf Holding Arena.  Vi ses!

//Sverker Skogberg