Dags för hemmapremiär

Jörgen Pettersson

IFK-supporter, lagtingsledamot och Mariehamns stadsstyrelses viceordförande är övertygad om en säsong utöver det vanliga!

Nu kör vi helt utan plan B!

När IFK marscherar in på en lite tilltufsad bortaplan i Esbo och återvänder med tre poäng och en överlägsen seger. Då leker livet och solen skiner och ingenting kan stoppa oss nu. Tack för 3-1 segern i måndags!

Idrott i allmänhet och särskilt fotboll är något där bara segrar egentligen räknas. Till skillnad från så mycket annat här i världen är fotbollen kompromisslös och resultatinriktad. På jobbet eller i vardagen eller vad man än håller på med är det svårt att vara riktigt tydlig. Det ska jämkas och prutas och förhandlas om precis allt och här är idrotten vår ventil för större tydlighet. I fotboll finns blott en målsättning och det är att segra. Här är det svarta svart och det vita vitt.

I dag lördag möter vi till exempel RoPS som rest hit ända från Rovaniemi och jag menar att en hemmavinst är det enda tänkbara. Vi ska inte förlora och eftersom vi inte avser släppa in ett endaste litet futtigt mål är det ytterst osannolikt att det ens blir oavgjort. Vi gör nämligen minst två, kanske tre mål eller fler.

Jag vet att tillvaron är mer komplicerad än så här, målsättningar borde vara realistiska och så vidare men trots det menar jag att i fotboll får man drömma och vi ägnar oss åt underhållning och en framtid som är vackrare än i dag. IFK:s grönvita hjältar kämpar inte bara för sig själva och för vår 100-åriga klubb, de kämpar för mig och oss och för alla andra som följer Hela Ålands lag och vårt önskemål är enkelt.

Vi ska vinna eftersom vi är bäst. Vi springer lite fortare, agerar lite listigare och klarar på det hela taget tyngre vikter än våra motståndare.

Därför är det inte så konstigt när vi vinner men en oerhörd chock om vi skulle förlora. Jag satt själv i Helsingfors när HJK genom två ofattbara turmål lyckades sno alla tre poäng i årets första match. Det handlar nästan om en ”Tage Danielsson”-effekt. Ni minns resonemanget kring kärnkraftsolyckan i Harrisburg som var så osannolik att det troligen aldrig hänt. Så känns det fortfarande efter HJK-chocken men i fotboll är minnet tack och lov kort.

Lite karikerat är detta vad vi har att förhålla oss till när det gäller fotboll. Och så här i början av säsongen när det är dags för den allra första hemmamatchen är den viktigaste frågan inte hur vi ska placera oss i årets Veikkausliiga utan var vi ska förvara vandringspokalen i vinter. Det är hemmapremiär och just nu är vi ostoppbara!

RoPS kommer till Mariehamn med tre spelade ligamatcher vilka resulterat i en seger, en oavgjord och en förlust och fyra poäng. RoPS fick också respass ur Finska cupen efter att ha förlorat på hemmaplan mot liganykomlingen KPV med 1-2. RoPS som spelat i Veikkausliiga sedan 2013 tränas av Toni Koskela. Bland spelarna att hålla ett extra öga finns fransmannen Mohamadou Sissokos som anslöt till RoPS i vintras och kan bjuda på ett mittbackspel med spår från både Skottlands och Greklands högsta ligor. Fast det kommer nog inte att hjälpa när våra elva grönvita sätter fart. Eftersom det inte finns någon Plan B i en fotbollsmatch är det bara ett läge som gäller, vi börjar så hårt vi kan för att sedan öka.

Forza Grönvitt, ut på plan och gör allas vårt jobb och se till att poängen stannar i Mariehamn!