Dags för IFK att vända trenden

IFK kommer på söndagen till spel i sin femte raka hemmamatch och denna gång står FC Honka för motståndet. Men laget har också varit inne i en sämre trend efter segern mot VPS den 26.5. En trend som det är dags att vända på idag genom hårt arbete och genom det lagspel man visade i säsongsinledningen.

Vi som har följt med fotbolls-VM för damer har sett hur VAR-domarna på några sekunder kan vända matchen från total eufori till hopplöshet, när en avgörande situation döms om efter videogranskning. Som bänkidrottare på WHA kan man på samma sätt ha en bild av matchen från läktaren medan domaren dömer något annat. TV-bilderna efteråt kan visa något tredje. Efter varje match är debatten livlig i sociala medier och åsikterna är många om både spelarnas och domarnas insats. Precis så ska det vara i ett lag som engagerar lika mycket som Grönvitt! Vem som har rätt låter jag dock vara oskrivet i detta uppsnack, men inte heller VAR dömer alltid till fördel för det egna laget. Vi ska också minnas att det sällan är de enskilda situationerna i en enskild match som avgör en lång säsong.

Det man dock kan konstatera är att IFK i de senaste matcherna har skapat betydligt fler målchanser än vad målprotokollet visar och att man inte riktigt har haft marginalerna på sin sida. Tränare Lundberg tyckte efter tisdagens HJK-match att laget inte riktigt är med i de avgörande delarna och tappar moment när inte spelet går som tänkt och laget hamnar i underläge.

IFK har trots allt startat de senaste matcherna väldigt aktivt men haft svårt att hålla ångan uppe, och tränarstaben har garanterat jobbat hårt på träningarna nu i veckan både med fysiken och det mentala för att kunna upprätthålla tempot hela matchen. Vi får hoppas att IFK när serien nu går in i sin andra fas kan hitta tillbaka till både mål och sitt vinnande spel och ta en plats i den övre slutserien när 22 omgångar är spelade. En dag som denna ska vi även minnas IFK:s seger över Honka med 3-1 på bortaplan senast lagen möttes. Detta efter stabilt spel och mål av Ketting (2) och Backaliden. Samtidigt blickar 100-åriga IFK framåt med flera spännande och högkvalitativa sommarmatcher innan vi går in i höstens avgörande skede där striden om topp sex ser ut att bli oerhört jämnt. I skrivande stund, med en haltande tabell, skiljer endast tre segrar mellan plats 1 och 10 i tabellen. Och alla vi som sett IFK spela i säsongsinledningen vet med säkerhet att laget har potential att nå övre slutserien bara man ger allt i 90 minuter!

Dagens gäster FC Honka är inga dåliga motståndare, utan toppar Veikkausliiga med 23 poäng efter 12 spelade matcher. Detta trots att man varken gjort flest mål eller släppt in minst mål i ligan och nu senast blev det 1-0 mot RoPS. Laget har tagit flera trepoängare med uddamålet vilket vittnar om att även dagens drabbning mot IFK kommer att avgöras med små marginaler. Honka slutade fyra som nykomlingar i fjolårets liga och har ett starkt lag som varit med i förhandstipsen om Europaplatserna.

Så idag ser vi alla till att ge vårt fulla stöd till killarna på plan för tre poäng.
Forza grönvitt - in med bollen!

/Anton Strandvik