DAGS ATT KNYTA IHOP SÄSONGEN

Imorgon, onsdag, spelar Grönvitt säsongens sista ligamatch när man på bortaplan möter FC Haka på Fabriksplan i Valkeakoski.  En ligasäsong som kantats av otaliga frågetecken både vad gäller vara eller inte vara till när, var, hur det skall det spelas eller inte spelas. Bara förra veckans kaos med beslut på beslut på beslut och som slutligen mynnade ut i att ligaklubbarna med röstsiffrorna 12-0 beslöt att ligan avslutas efter 22 omgångar sammanfattar ganska gott hur denna säsong har gestaltat sig. Vi får verkligen hoppas – inte bara för folks liv och leverne – att detta virus som ställt till så mycket oreda i våra dagliga rutiner snarast kan besegras så att även fotbollen kan återgå till någorlunda regelbundna rutiner.

IFK möter alltså en av årets nykomlingar i ligan som efter 21 spelade matcher parkerar på nionde plats i tabellen, placeringen före Grönvitt, och som hittills samlat ihop 22 poäng mot IFKs 20 vilket alltså innebär att det krävs seger av de Grönvita för att säkra niondeplatsen i årets liga.

FC Haka kommer till spel efter en minst sagt miserabel hemmasäsong. Laget har endast mäktat med en seger på de tio matcher man spelat på Fabriksplan och sammanlagt har man samlat ihop svaga fem poäng. Att dessutom IFK trivs på Fabriksplan i Valkeakoski är heller ingen hemlighet och alla minns vi väl Finlands cup guldet 2015 som IFK bärgade hem efter en 2-1 seger över FC Inter på just denna arena! I årets liga slutade matchen på Wiklöf Holding Arena 2-2 och senast lagen möttes i ligasammanhang på Fabriksplan var säsongen 2012 och då vann Grönvitt det ena mötet med 2-0 och det andra slutade 1-1.      

Hur det går? Jag tror IFK kommer att säkra niondeplatsen och att segersiffrorna skrivs till 2-1 – precis som i cupfinalen 2015 – och där hemmalagets reduceringsmål kommer sent in på stopptid.

Matchen, som har avspark i morgon, onsdag kl. 18.30, kommer att visas på storbild i Restaurang Grönvitt eller så kan man även se den på betalkanalen Ruutu+.

 

//Sune Eriksson

Fotnot

Teoretiskt finns det en möjlighet att IFK slutar på en elfteplats i tabellen vilket i så fall skulle innebära kvalspel för att behålla ligaplatsen. Hur, var och när detta kvalspel kommer att avgöras har Finlands Bollförbund, som administrerar kvalet, ännu inte meddelat.