Dags för målrik bortamatch mot målglada Ilves för Grönvitt?

Ilves har gjort elva och släppt in lika många mål hittills. Och när Ilves och Grönvitt mötts genom åren brukar det bli många mål. Ska vi få se en målrik bortamatch med IFK som slutsegrare?

Söndagens motståndare Ilves har inlett starkt hemma på Ratina stadion på naturgräset med två övertygande segrar medan det blev en knapp förlust 1-2 mot KuPS borta i Valkeakoski. De hade även HJK på fallrepet i senaste bortamatchen men Klubi vände underläge till seger med 2-1 efter två mål av den förre Ilves-spelaren Jair.

Ilves har en stark offensiv med speluppläggaren Petteri Pennanen (2 mål hittills) som dirigent. Kamerunanfallaren Tuco längst fram har inlett säsongen med tre framspelningar och är alltid ett hot för varje ligaförsvar. Men den spelare som gjort störst intryck hittills är den 19-årige landslagsmeriterade anfallaren Kai Meriluoto, som är på lån hos Ilves från HJK, som gjort fyra ligamål. Han är en utpräglad målskytt som i division 2 stod för 14 fullträffar när Klubi steg till division 1. I ungdomslandslaget har han gjort nio mål på 21 landskamper.
Förre IFK-trotjänaren och högerbacken Aapo Mäenpää har spelat samtliga matcher för sin nya klubb Ilves i säsongsupptakten.

 

När dessa två lag möts brukar det i alla fall bli mål. Endast två gånger har de spelat 0-0.

Vem minns inte när IFK Mariehamn ledde hemma med 2-0 i paus och Ilves vände och vann med 6-3. Eller då Ilves vände underläge 1-2 hemma till seger med 4-3. Nu kanske det är IFK:s tur att vända underläge till en seger med tanke på att IFK de facto har vunnit fem gånger borta mot Ilves och Ilves har fyra hemmasegrar mot IFK.

IFK Mariehamn gjorde en urstark första halvlek hemma mot KuPS senast, troligen den bästa halvlek jag sett ett IFK-lag göra på mycket länge. Det enda som saknades var mer skärpa i sista tredjedelen. Något som tyvärr spökat för Grönvitt hittills. Onödigt slarviga framspelningar och den berömda kylan i avsluten har varit ett bekymmer. Extra roligt förstås att nigerianen John Owoeri fick öppna målkontot och han skapade en hel del offensivt.

IFK:s försvarsspel och trygghet i passnings- och positionsspelet gör att Grönvitt är svårslagna. Mot KuPS var det återigen IFK:s mittbacksduo med lagkapten Timo Lahti och Jean-Christophe Coubronne som vann närkamper och spelade förtroendeingivande, duon tillhör de bästa mittbackslåset i ligan.
Grönvitts mittfältsgeneral Mohammed Abubakari var fenomenal mot KuPS. Han styr mittfältet, vinner andrabollar och är nyckeln till de mesta i speluppbyggnaden. Han är lugn med bollen och Abu är ett offensivt vapen i spelomställningarna. 25-årige Yanga Baliso kompletterar på mitten med sin snabba speluppfattning och kreativitet.
Måste även nämna den outtröttlige Dé. Han stör på egen hand ett helt försvar och är överallt. Den brasilianske anfallaren har mognat i sitt spel med bollen, nu gäller det bara att få honom i fler målchanser och att han tar vara på dem likt sin måluppvisning mot FC Åland i cupen.

Avspark på söndag den 15 maj kl 15.00 på Ratina stadion i Tammerfors. Matchen visas på betalkanalen Ruutu+ med start kl 14.45 och med André Karring som svenskspråkig kommentator.

 

/Krille Mattsson