DAGS FÖR REVANSCH MOT HIFK

På lördag reser IFK till Helsingfors för möte med laget de ofta haft svårt mot under de senaste åren, HIFK. 
I somras kom rödtröjorna till WHA, och sprang hem en 3-0 seger efter en taktiskt väl genomförd match. Det var tät defensiv, och giftiga kontringar.
I de senaste matcherna har laget varit utan sina stora anfallsstjärnor. Luis Enrique drog till Danmark, och Tiquinho är skadad. Så vad händer? Möte med de tre topplagen Honka, HJK och Inter. Facit: 7 poäng!
Vi ska ta en titt på de stjärnpryddas två senaste matcher, -kanske ger det en fingervisning om vad vi har att vänta på lördag?
Matchen mot HJK fick den märkligaste inledning man sett på länge. I första minuten nickade Eero-Matti Auvinen en idealpassning åt motståndarnas spjutspets, Riku Riski. Men vi kan inte klandra honom. Röken från bengaleldarna låg tät som dimman i Lützen, då Hans Majestät kung Gustav II Adolf red rätt in i fiendens led. Eero Matti var lika vilse. Skott på skott avlossades. Från alla håll sparkade spelarna på bollstackarn. Brown kryssade som en kejserlig kyrassiär omkring i IFK:s försvar. Hur man än sköt stod Origi pall för alla Klubis mörsare. Till slut blåste röken bort, och där stod Origi med bollen i famnen!
Under de första tio minuterna kom HIFK inte ens över halva plan. I segermatchen i Esbo senast, mot Honka, satt man visserligen också rätt lågt. Men i ett derby kan man väl inte spela så här försiktigt? Tänkte man. -Sedan vann Jukka Halme boll på mitten, och spelade ut till kanten. Joel Mattsson slog en löpboll åt Vitinho, och hans inlägg hittade Fofana. Det var bara att klippa till!
Fofana sparkade hål luften. Bollen studsade i marken, men vidare och rakt i pannan på Tukiainen -som nickade in den. 1-0 HIFK. Man kan inte säga att det var välförtjänt…
Spelet fortsatte på samma sätt. HJK lyfte upp laget, och det gav utrymme för Joel Mattsson att rycka ifrån, och placera in 2-0! Vi ska inte fortsätta med matchreferat på detta viset, -men det här är signifikativt. HIFK satsar för tillfället tydligt på långa bollar för att utnyttja Joels goda löpsteg. Bakom honom lurar den oförutsägbara Moshtagh Yaghoubi på chanser att hugga. I ena stunden slår han en mästerlig framspelning. I nästa manglar han ner en motståndare bakifrån. I flera år tjusade han HJK:s publik med sitt lir, men småningom blev Mosas retlighet för mycket för klubbledningen. 
Nu slår han straffen som betyder 3-1 till HIFK. Framför Klubis hemmaklack! Den gode Mosa kan inte hålla sig från att jubla lite extra framför dem. Och han är den första spelare man sett kyssa plastpartiklarna på plan!
När HJK krigat sig upp till 3-3 och pressar för seger i slutminuterna, är det Moshtagh Yaghoubi som avgör för HIFK, med en strålande frispark som Lützendimman-Auvinen nickar i mål!
I måndags spelade HIFK 0-0 hemma mot Inter. Vi ska lyfta fram några profiler -för spelet är det inte mycket att orda om!
Högerbacken Jani Bäckman är en herre som inte stiger åt sidan. Han stod för matchens soloprestation, med en stilig glidtackling. Men i match som match tröttas Janis steg i andra halvlek så det borde vara varje tränares plikt och skyldighet att sätta sina snabbaste vinthundar på vänsterkanten mot slutet av matchen!
Inte för det. HIFK vidtar nog sina mått och steg. I kampen mot Inter agerade yttermittfältarna Fofana och Vitinho så lågt, att det i praktiken var en sexbackslinje som parkerade framför Origi i målet. Kenyanen har, förutom fantastiska reflexer, också ett hett temperament. I en augustimatch protesterade han så kraftigt när domarn blåste för straff, att han fick gult kort. Efter straffen fortsatte Origi att berätta vad han tyckte om domslutet, och då fick han ett kort till. Det blev att ta en alltför tidig promenad till duschen.
Sakari Mattila på mittfältet har inga större fritidsproblem. Efter åren i Udinese och Ascoli kom knäskadorna, med fyra operationer. Han får jobba hårdare än någon annan i laget, för att hålla sig i trim. Och därhemma blir det sällan någon sömn. Trillingflickorna har nu fyllt ett och ett halvt, så de kutar omkring åt alla håll på en gång. Ändå passade Sakke på, när Corona-uppehållet kom, att tentera upp sin gamla gymnasieexamen. Den blev på hälft när han blev proffs, vid nitton års ålder! 
Försvarets sammanhållande länk är Hannu Patronen. Han ser ut som en sikhisk trafikpolis, där han dirigerar sitt försvar. Med turban på huvudet, och präktigt helskägg. Patrullerande konstapel Patronen sattes på prov när hundratals vilda hemmafans stormade planen för att fira segermålet mot HJK. Han klarade det galant. Och utan att behöva ta till batongen. ”Skingra er!” ropade han. Som alltid, när det gäller Stadin Kingit, ropade han på båda inhemska. ”Marsch tillbaka till läktarn!” Och undret skedde. Efter en minut satt alla huliganer åter snällt på sina platser! Patronen är en man med pondus.
Ja, det här är inget lätt lag att rå på. Chefstaktikern Mike Keeney sitter under matchen och antecknar i sitt häfte, -som gamla Anatoli Tarasov gjorde då han förde upp Sovjetunionen till ishockeyns guldperiod. Det ska bli spännande att se hur IFK Mariehamn lägger upp planerna inför mötet i Tölö. Avspark redan klockan 17.00. Och må bästa IFK vinna!
 

// Kjell Andersen