Dags för semifinal mot VPS

På torsdagskvällen 16 maj kl 18.30 kan IFK Mariehamn ta ett steg närmare en andra cup-titel. Då tar man sig nämligen an ”Vepsu” (Vaasan Palloseura) på Elisa stadion i Vasa, i semifinalen av finska cupen. VPS slog på vägen till semifinalen ut ”Grönvitts” senaste motståndare i ligan, Inter med 2-1 i Åbo. Mittfältaren Jerry Voutilainen och lagets anfallsess, den rutinerade Steven Morrissey gjorde målen för Vasalaget. Matchen kan ses på Ruutu.

Just Morrissey kommer inte att återfinnas i laget under torsdagen på grund av att han dragit på sig för många gula kort på vägen (3). Till skillnad från honom kommer dock IFK:s Rick Ketting att få dra på sig matchtröjan eftersom avstängningen han drabbades av efter två gula (rött) mot Inter i ligan inte kommer påverkar hans medverkan i cupen enligt bollförbundets nya direktiv. 

Mål är för övrigt nånting VPS har varit långtifrån lika bra som IFK på att åstadkomma i ligan denna säsong. På sju matcher har man mäktat med lika många mål framåt och släppt in 8. Hittills har VPS inte vunnit en enda match i ligan men noterar sex oavgjorda och en förlust. Med nämnde Morrissey borta återstår att se om någon annan kan ta tag i målskyttet för de svart-vit-randiga. Men ser man det med grönvita ögon är hans frånvaro helt klart en lättnad.

Under fjolårssäsongen vann VPS mot IFK en gång och två möten slutade oavgjort. IFK Mariehamn har inte vunnit mot VPS sedan 2017 och för vinst på bortaplan får man gå tre år tillbaka i tiden. Målskyttar för IFK den gången var Thomas Mäkinen och Kristian Kojola. 

Det skulle alltså sitta på sin plats för de grönvita att få känna på segerns sötma i Österbottens största stad igen. 

Formen – om man ser till resultaten på sistone är inte helt på bortalagets sida. IFK kommer senast från en riktig ”kriga och kämpa”-tillställning hemma mot FC Inter, som ändå renderade i förlust med uddamålet, 1-2. Efter den fina inledningen på ligasäsongen fick sig självförtroendet måhända en törn i den snöpliga 3-4 förlusten hemma mot KuPS. Laget har sedan dess tagit en pinne på två matcher. 

Härföraren Daniel ”Daja” Sjölund kommer troligen att ingå i startelvan igen efter att ha startat på bänken i den senaste matchen – sannolikt för att vilas inför denna ytterst viktiga drabbning. Kanske kan han mana sina mannar till att studsa tillbaka på det vinnande spåret och bidra till att föra laget till en hägrande final?!

/Charlie Bomanson