Dags ta tre poäng mot HJK

Det var den fjortonde oktober i fjol som det mer konkret stod klart att IFK Mariehamn på egen hand kunde bli finländska ligamästare. Tre matcher återstod och Grönvitt var i ledning med ett poäng då man ställdes mot det HJK som IFK ännu inte slagit i Helsingfors. Även denna gång tog HJK ledningen rätt tidigt och på olika sätt kändes ligasegern rätt avlägsen, just då.

Jag stod på det som i dag heter Telia 5G Areena tillsammans med hundratals andra nervösa grönvita supportrar när Aleksei Kangaskolkka rev till sig bollen och med tolv minuter kvar av matchen kvitterade till 1-1 vilket blev slutresultatet som såklart kändes som en seger. När huvuddomaren Mattias Gestranius, Pargas, blåst av matchen vände sig ur-IFK:aren Henrik Dahlman mot mig och sade med en röst som nästan inte längre bar att ”nu, nu ordnar sig detta”.

Det gjorde det. I den nästsista matchen åkte IFK till Lahtis och tog ytterligare tre poäng efter en säker 2-0 vinst.

Den sista matchen hemma mot Ilves glömmer ingen. 2-1 och publikrekord och ligaguldet blev åländskt tack vare alla spelares gemensamma insatser. När alla lyckas med sitt bästa är allt möjligt och det bär vi med oss mot framtiden.

Precis den känslan behöver vårt lag ta med sig till Helsingfors på onsdag då en ny match mot HJK väntar. Allt som hittills hänt under denna säsong är oviktigt och har ingenting med den här matchen att göra. När matchen drar igång ska inget annat än nittio minuter fotbollsglädje fram.

HJK är förvisso ett starkt lag men det är i minst lika hög grad IFK också! Fjolårets målskytt Aleksei Kangaskolkka är med igen och leder skytteligan i år. På de fyra senaste matcherna har IFK tagit tio poäng och har klar medvind.

Utmaningar gör att vi alla växer. Fotboll går ut på att ge allt i varje enskilt läge och glömma gårdag och morgondag och spela i nuet. Då kan man vinna vem som helst. Fråga till exempel RoPS som slog just HJK i Helsingfors med 1-0 den 14 augusti. samma RoPS som IFK vann med 2-1 i våras. Våra grönvita kämpar har allt i sina egna händer och fötter och därmed alla chanser att den här gången återvända från Helsingfors med tre poäng istället för bara ett, som i fjol.

Matchen ser du som vanligt här om du inte är på plats i Helsingfors.

/Jörgen Pettersson