Delad poäng i Vasa

VPS – IFK Mariehamn 1-1 (1-1)

Inför 2.009 åskådare slutade kvällens match mellan VPS och IFK Mariehamn 1-1 efter omväxlande spel och rena cirkusmålet av Robin Sid och Aleksei Kangaskolkka som fick rött kort med tio minuter kvar av matchen.

Trots att VPS bar favoritskapet i kvällens match i Vasa var det IFK Mariehamn, för dagen helgröna, som öppnade starkast med dubbelhörnor efter bara fyra minuter tack vare en snygg omställning av Simon Silverholt. Något mål blev det inte men grönvitt satte tonen i själva matchen redan från början.

VPS kom tillbaka snabbt och flyttade upp spelet, ökade pressen och gjorde livet surt för IFK:s mittfält och backlinje. Hemmalaget pressade men IFK stångade bort och kontrade farligt. Fast i 20:e minuten kom 1-0 målet ganska överraskande sedan Joonas Vahtera, trots typ fyra gröna försvarare runtom sig, fick foten på ett inlägg och styrde in ledningen bakom en chanslös Igor Levchenko.

Någon minut senare når VPS-spetsen Morrisey högst i en nickduell men Levchenko stod rätt och klistrade. Det blåste snålt ett tag efter 1-0 målet men IFK släppte aldrig greppet utan tvingade sig tillbaka i matchen och levererade minst lika många chanser som VPS och i den 40:e minuten resulterade detta i ett av årets snyggaste anfall/mål.

Dylan Murnane ryckte på vänsterkanten fram nästan ända till hörnflaggan, spelade in till Robin Sid som tog ner och bicycletade bollen vidare in till Aleksei Kangaskolkka som kunde sätt pannan mot bollen som gick rätt ner i mål. Försvaret och målvakten förstod nog aldrig riktigt vad som hände men det gjorde alla andra och 1-1 blev halvtidsresultatet efter att kapten Kristian Kojola med en snygg glidtackling avstyrde ett sista-minuten-anfall som kunde blivit vad som helst. 

Om första halvleken började intensivt blev det något annorlunda i den andra. Det kändes som det plötslig blev två lag med stor respekt för varandra och därför inte riktigt utmanade. Första chansen kom egentligen först efter 60 minuter och då på frispark som Juha Hakola dunkar mot mål och missar med centimetrar; Igor Levchenko var dock med och hade antagligen fixat det om läget blivit skarpare.

Med tjugo minuter kvar tog våra grönvita kämpar över mer av initiativen, de sprang snabbare, vågade mer och visade stundtals större hunger. Det var dessutom väldigt nära flera gånger; till exempel på Gabriel Petrovics hörna som Hamid Coulibaly kunde nickat in men missade målet mycket knappt. Här gjorde också IFK sitt första byte då Keaton Isaksson kom in istället för Robin Sid.

Minuterna efter det drog Dylan Murnane iväg ett skott från tjugofem meter som i och för sig gick över men som demonstrerade att det finns vinnarskallar i vårt grönvita lag!

Fast med drygt tio minuter kvar kom ett bakslag då målskytten Aleksei Kangaskolkka fick sitt andra gula kort, inom tre minuter, och visades till omklädningsrummet.

Efter det kom VPS’ Morissey hyggligt fri framför Levchenko men missade för andra gången i en match vilket inte hör till vanligheterna.

I den 85:e minuten kom Joel Mattsson in med pigga ben istället för Pontus Åsbrink men det varken hjälpte eller stjälpte i resultatmässig mening. Matchen slutade 1-1 vilket är en viktig poäng i en svår match. På övertid kom också Amos Ekhalie in istället för Gabriel Petrovic och strax efter det missade Morissey för tredje gången denna kväll, ett inlägg som han nickade högt över.

Nästa drabbning är för IFK:s vidkommande på onsdag då Ilves väntar på bortaplan.

/Jörgen Pettersson