Delad pott mot FC Honka

Härligt sommarväder på Wiklöf Holding Arena när gästerna från Esbo – FC Honka – kom på besök för kvällens ligamatch. IFK hade som bekant tre spelare avstängda efter att de fått varningskvoten full i senaste matchen. Dessa spelare var lagkaptenen Kristian Kojola, Aleksei Kangaskolkka och Nicklas Maripuu.

I intervjun före matchen sade FC Honkas tränare Sampo Koskinen att det alltid är svårt att få poäng på WHA men tillade samtidigt att gick bra förra gången (2-1 vinst för Honka). Han tyckte också att IFK har otroligt mycket att kämpa för och därför förutspådde han en väldigt svår match. Dagens tema från Honkas sida skulle vara att äga bollen och därifrån bygga upp spelet framåt avslutade Koskinen.

Grönvitts tränare Peter Lundberg blev även han intervjuad och hade fina minnen från senaste hemmamatchen (1-0 vinst mot SJK). Vidare sade ”Lundis” att han förväntade sig en tuff match mot ett av de bästa lagen i ligan, målsättningen var att göra en riktigt bra match. Han poängterade också att det var viktigt att hålla koll på Macoumba Kandji. I övrigt sades att några nya skulle få chansen att visa framfötterna när Kangaskolkka, Kojola och Maripuu var avstängda.

 

Matchen inleddes med att det var Honka som tog tag i taktpinnen och de skapade även matchens första farlighet i den fjärde minuten då de kom igenom på högerkanten och slog ett lågt inspel som Demba Savage fick huvudet på men Igor Levchenko i IFK-målet gjorde en fin räddning. Efter det kunde Honka skapa ytterligare halvchanser och fortsatte föra spelet.

Halvvägs in i den första halvleken började också grönvitt skapa chanser och det var genom en fin omställning där Simon Silverholt fick till ett bra skott som tyvärr styrdes ut till hörna av en försvarare. Den efterföljande hörnan var bra, som skapade lite tumult i Honkas straffområde men dessvärre blev det inget mål.

IFK fortsatte att skapa chanser och visade att omställningarna var ett farligt vapen och i den 31:a minuten kom Robin Sid till ett bra skottläge som styrdes ut till hörna. Den efterföljande hörnan blev farlig då Ivan Tatomirovic kom högst upp med huvudet men lyckades inte få nicken på mål.

Lagkaptenen för dagen, Philip Mantilla, gjorde en klockren brytning i den 38:e minuten då Demba Savage från Honka höll på att rinna igenom. Mantilla gjorde förövrigt en riktigt bra match och belönades efter matchen med bästemanspris.

I den 42:a minuten hade Honka ett jätteläge att göra matchens första mål. Detta efter ett inlägg som såg ut att bli för långt men på bortre stolpen dök Martin Gonzalez Borjas upp, dock gick nicken utanför. I den 45:e minuten fick IFK ett liknande läge men Keaton Isaksson använde otillåtna medel och det resulterade i frispark för Honka.

Första halvlek var en jämn tillställning där båda lagen hade farliga chanser. Honka hade lite mera boll men IFK visade prov på riktigt vassa omställningar.

 

Andra halvlek bjöd inledningsvis inte på några farligare chanser. IFK gjorde i den 58:e minuten sitt första byte och det var Keaton Isaksson som gick ut och Joel Mattsson äntrade planen. I den 65:e minuten sågs en misstänkt hands på Ivan Tatomirovic i straffområdet men domaren visade tvärsäkert på hörna istället för straffpunkten. Det var vi alla glada för.

IFK var stundtals väldigt tillbakatryckta i andra halvlek men i den 79:e minuten hade grönvitt ett minst sagt jätteläge där Joel Mattson inledde med att snyggt tunnla en Honkaförsvarare för att sedan spela in till Robin Sid som sköt, skottet lyckades Honkas målvakt Davor Taleski rädda och på returen var det sånär att Amos Ekhalie fick in den.

I den 87:e jublar hela WHA och tror att IFK tar ledningen med 1-0 genom Simon Silverholt, snyggt framspelad av Robin Sid. Dock så blir Silverholt korrekt avvinkad för offside. Efter det kom inga fler målchanser men däremot fick den ena assisterande domaren kramp på tilläggstid, han bet dock ihop att slutförde matchen.

Robin Sid var efter matchen inte nöjd med resultatet och tyckte att IFK hamnade för långt ner och blev att försvara för mycket. 

Nästa match är mot VPS den 24:e augusti klockan 18.30, matchen spelas ses på Ruutu.

/Lasse Danielsson

IFK Mariehamn – FC Honka 0-0 (0-0)
 

Varningar IFK: Gabriel Petrovic (35:e minuten)

Varningar FC Honka: Henri Aalto (68:e minuten),

Domare: Mohammad Al-Emara
Publiksiffra: 1102

Laget:
Igor Levchenko
Hamed Coulibaly, Ivan Tatomirovic, Philip Mantilla (”K”), Dylan Murnane
Keaton Isaksson (58:e minuten – Joel Mattsson) , Gabriel Petrovic, Amin Nazari, Simon Silverholt
Robin Sid, Julio Fernandes (73:e minuten – Amos Ekhalie)

Avbytare:

Anton Lepola, Petter Hemming, Amos Ekhalie, Aapo Mäenpää, Joel Karlström, Matias Kurtén, Joel Mattsson