Delad pott nära till hands i kamratmötet

Grönvitt och HIFK brukar bli jämna kamratmöten. Hela elva matcher har slutat oavgjort, varav fem slutat 1-1 i ligan. Baserat på statistiken ligger ett kryss nära till hands.

Ligans två kamratföreningar, IFK Helsingfors (HIFK) och IFK Mariehamn (IFK), möts på lördag 9.4 kl 18.00 i Helsingfors, hemmapremiär för HIFK och bortapremiär för Grönvitt.

IFK inledde med en mållös hemmapremiär medan HIFK åkte på en snöplig bortaförlust i Seinäjoki. HIFK tog i sin bortapremiär ledningen på straff genom Sáez (75 min), men SJK vände och vann med 2-1 genom straffkvittering i den 86:e minuten och de avgjorde i den 91:a spelminuten. En tung förlust för de rödtröjade HIFK.

Grönvitt fick nöja sig med en pinne men med tanke på spelet och målchanserna, framför allt i första halvlek, borde hemmalaget ha inkasserat tre poäng. IFK spelade stabilt bakåt med kapten Lahti i spetsen. Mittfältsduon Abubakari och Baliso var kungar på mittfältet. Tyvärr fick inte Grönvitt till det framför mål, trots fyra-fem riktigt bra målchanser av bland andra Latonen, Sjöroos, Baliso, Tamminen och Dé. Efter första halvlek borde IFK haft ledningen med minst 2-0! Det positiva var trots allt att IFK radade upp målchanser.

HIFK:s portugisiska tränare Tavares sa upp sig i måndags. Han ledde inte laget mot SJK och väljer av familjeskäl att lämna tränaruppdraget med omedelbar verkan.
- Vi förstår orsakerna bakom hans sorti och har inlett jakten på en ny tränare. Målet är att den nya tränaren ska leda laget på lördag i hemmapremiären mot IFK Mariehamn, uppger sportchef Mika Lönnström till klubbens hemsida.

HIFK spelar offensivt med en trebackslinje men försvarar med fem längst bak. Målvakten och kaptenen Beto gjorde en övertygande insats i premiären, trots två insläppta mål. Han höll HIFK i matchen med tre kvalificerade räddningar. HIFK:s mittförsvar är aningen långsamt med veteranen Halme och nederländaren Klinkenberg, vilket SJK nyttjade effektivt med sitt djupledsspel. Kan IFK hitta insticken mellan mittbackarna lär nog Dé rinna igenom. Men ska det bli mål på lördag, krävs nog mer kyla i avsluten.

Det ska bli intressant att se om HIFK väljer att spela landslagsmeriterade mittbacken Kanon från Elfenbenskusten. Den 190 centimeter långa mittbacken var med och vann Afrikanska mästerskapen 2015. Kanon deltog inte i matchen mot SJK.
En spelare att hålla extra koll på är HIFK:s kvickfotade anfallare Ali (nr 7). Det var han som skapade det mesta i offensiv väg för HIFK mot SJK.

Ett avbräck för Grönvitt är förstås Tamminen på vänsterkanten saknas på lördag, eftersom han drog på sig två gula kort och missar IFK-derbyt i Helsingfors på grund av avstängning. Axeln Tamminen-Sumusalo på vänsterkanten fungerade mycket bra både offensivt och defensivt mot FC Lahti. Skulle väl inte förvåna om det är Sid som tar Tamminens plats. Felipe är ett annat alternativ.

Grunden till ett bra Grönvitt resultat i Helsingfors är förstås att Abubakari, Baliso och Latonen fortsätter sitt stabila spel, gärna så att Baliso vågar ta lite avslut från distans. Därtill måste Lahti och Courbronne hålla ihop mittförsvaret samtidigt som duon är ett ess vid fasta situationer offensivt. Och jag hoppas att Dé får öppna målkontot, det betyder så mycket för självförtroendet.

En joker i leken kan nye anfallaren John Owoeri vara, det är dock osäkert om han finns med i spelartruppen redan till lördagens match.

Avspark på lördag den 9 april kl 18.00 på Bolt Arena i Helsingfors. Matchen visas på betalkanalen Ruutu+ med start kl 17.45 och med André Karring som svenskspråkig kommentator.

På bilden syns IFK:s brasseanfallare Dé som ska söka djupledslöpningar bakom HIFK:s mittbackar, och sedan satsa på kyliga och avslappnade avslut.

/Krille Mattsson