Delat pott och målkontot öppnat

Knappt hade de 1.102 åskådarna hunnit bänka sig innan VPS fick en frispark cirka 10 meter in på IFKs planhalva. Frisparken blev en lyftning in i straffområdet där VPS mittback Elhadji Ciss stod och välplacerat nickade in ledningsmålet bakom en chanslös Marc Nordqvist i IFK-målet. Målet kom när knappt två minuter var spelade.

Efter kallduschen från VPS jobbade IFK sig in i matchen på ett föredömligt sätt. IFK tog kommandot och skapade flera halvchanser. I den 17:e matchminuten tar Omar Jama från VPS på sig ett gult efter att han slitit ner Robin Sid. För övrigt var den assisterande domaren på alerten och detta genom att vifta så kraftigt med flaggan att den gick i två delar! Situationen i sig blev en friskpark för VPS men resulterade inte i någon farlighet och den assisterande domaren kunde snabbt få en ny flagga.

IFK visade sig flera gånger farliga och ett mål låg i luften. Simon Silverholt kom skickligt igenom på vänsterkanten och fick även ett bra läge men tyvärr letade sig skottet utanför stolpen. Sen kom det så efterlängtade första målet för säsongen och också IFKs första i matchen, det var dessutom en riktig delikatess som publiken på WHA bjöds på. Simon Silverholt bröt VPS uppspel och levererade en välavvägd passning till Aleksei Kangaskolkka som elegant chippade bollen över en utrusande Samu Volotinen i VPS-målet. 1-1, IFK var på gång och matchuret stod på 22 minuter.

VPS var inte ofarliga trots ett spelövertag av IFK. I den 30:e minuten fick Marc Nordqvist visa sina kvalitéer när VPS från IFKs vänsterkant fick ett bra inspel där Nordqvist i IFK-målet fick göra en snygg benparad. Runt den 40:e matchminuten så provade både Thomas Mäkinen och Aleksei Kangaskolkka sina kanoner som tyvärr båda slank just utanför VPS-målet. 

I slutet på halvleken hade VPS lite temporärt tryck men IFK lyckades avvärja detta och ställningen var därför 1-1 när domare Joni Hyytiä blåste av första halvlek, vilket kunde betecknas som ett rättvist halvtidsresultat med lite fördel IFK.
 
Andra halvlek inleddes med mängder av chanser åt båda håll och det kändes tidigt som att detta inte skulle komma att sluta 1-1.

Matchens första byte gjordes av VPS och det var IFK-bekantingen Sebastian Strandvall som kom in när han ersätte Berkant Güner i den 60:e minuten. IFK passade också på att byta i den 64:e minuten då Joel Mattsson kom in istället för Pontus Åsbrink på högerkanten. Precis efter bytet slog VPS en hörna som hittade fram till Elhadji Ciss som återigen nickade in bollen i mål och därmed VPS andra mål för dagen. Ställningen således 1-2. Dock var känslan i publiken och från spelarna i IFK att detta inte alls var över.

IFK hade i den 70:e minuten ett riktigt bra läge då Aapo Mäenpää från relativt dåligt läge får på ett riktigt farligt skott som letar sig mot det främre krysset. Samu Volotinen i VPS-målet sträckte ut och styrde den till hörna. IFK gjorde sitt andra byte i den 70:e minuten då Simon Silverholt gick ut och Julio Fernandes fick komma in och gjorde därmed debut i Veikkausliiga.

I den 78:e minuten fick IFK äntligen utdelning på en av sina chanser. Det hela började med ett bra inlägg av Joel Mattsson från högerkanten som var väldigt nära att hitta Aleksei Kangaskolkkas panna, bollen letade sig till slut fram till vänsterfotade Dylan Murnane som kyligt placerade in 2-2 målet med ett välplacerat skott med högern. Lagen bytte lite chanser i slutskedet men inget som resulterade i mål.

Aapo Mäenpää summerade efteråt matchen som en riktig krigarmatch mellan två kämpande lag. 

Nästa match för IFK är redan nu på onsdag (25.4) då KuPS kommer på besök till WHA. Matchstart 19.00.

/Lasse Danielsson

IFK Mariehamn - VPS 2-2 (1-1) 0-1 Elhadji Ciss (2:e minuten) 1-1 Aleksei Kangaskolkka (23:a minuten) 1-2 Elhadji Ciss (64:e minuten)
2-2 Dylan Murnane (78:e minuten)
Varningar IFK: Inga
Varningar VPS: Omar Jama (16:e minuten) Domare: Joni Hyytiä Ilta Sanomat stjärnor: 3 Ivan Tatomirovic , 2 Elhadji Ciss , 1 – Aleksei Kangaskolkka
Laget: Marc Nordqvist Aapo Mäenpää, Kristian Kojola (”K”), Ivan Tatomirovic, Dylan Murnane Pontus Åsbrink (Joel Mattsson, 64:e minuten), Thomas Mäkinen, Nicklas Maripuu, Simon Silverholt (Julio Fernandes, 70:e minuten) Robin Sid, Aleksei Kangaskolkka.

Avbytare:
Anton Lepola, Joel Mattsson, Amos Ekhalie, Julio Fernandes, Petter Hemming.