Derby i Finlands Cup

Det brukar sägas att cupen är den kortaste vägen till Europa. För IFK Mariehamns del handlar det i såfall om att vinna totalt 6 matcher för att få komma ut i Europa. Ut i Europa innebär en plats i UEFA Europa Conference League-kvalet och då öppnas plånboken från UEFA igen. Nåväl, nu är det match i omgång 4 som gäller och för IFK Mariehamn väntar ett bekant motstånd i form av FC Åland. Ett derby är alltid ett derby men mellan FC Åland och IFK Mariehamn finns det ytterst starka band i form av ett samarbetsavtal. FC Åland med Daniel “Daja” Sjölund vid rodret har inlett säsongen på ett bra sätt där fokus är på att utveckla spelare.

FC Åland har spelat sedan omgång 1 i Finlands Cup och har vunnit samtliga för att ikväll spela omgång 4.

FC Åland vann sin första match i Finlands Cup men 3-0 mot Hangö IK (Omgång 1).
FC Åland vann sin andra match i Finlands Cup med 5-1 mot TuWe (Omgång 2).
FC Åland vann sin tredje match i Finlands Cup med 4-0 mot ToVe (Omgång 3).

I divison 3, som FC Åland till vardags spelar, har de inlett säsongen på bästa sätt med två vinster av två möjliga.

Enligt Daniel “Daja” Sjölund är det en väldigt tuff och rolig utmaning som väntar där “Daja” tror att FC Åland säkerligen kommer att få lägga mycket krut på deras försvarsspel men att de även måste sträva efter att spela sig ur IFKs press när de vinner boll. Slutligen avslutar “Daja” med att det kommer att vara en nyttig och lärorik erfarenhet för FC Åland där resultatet är mindre viktigt.

För IFK Mariehamns del är detta den andra matchen i Finlands Cup då Grönvitt kom in i Finlands Cup först i den tredje omgången. I den tredje omgången stod Pargas IF för motståndet när IFK gästade. Den matchen slutade med en 3-0 vinst till de grönvita efter brasilianska mål från Dé (två stycken) och Felipe.

IFKs Daniel Norrmén påpekar inför matchen att Finlands Cup är viktig för Grönvitt, något man verkligen satsar på, och närmaste hindret att passera är FC Åland.

Han förväntar sig också en reaktion efter förlusten mot FC Inter i fredags vill se att laget sätter full fart från början och visar att vi verkligen vill vinna den här matchen

Den som går vinnande ur detta möte kommer att gå vidare till omgång 5 som enligt Finska bollförbundets hemsida kommer att spelas den 25-26.5.2022. Finalen i Finlands Cup spelas den 17.9.2022 på Olympiastadion i Helsingfors. För att ta sig hela vägen till finalen behöver FC Åland eller IFK Mariehamn vinna ytterligare 4 matcher efter kvällens match. Det laget som vinner Finlands Cup får 50 000 € i prispengar (10 000 € för andraplats) samt en möjlighet att kvala in sig till Europa Conference League.

Som vi IFK-supportrar känner till så vann IFK Finlands Cup år 2015. I finalen besegrades FC Inter efter en nervkittlande match som slutade med 2-1 vinst för de grönvita. Fyra år senare (2019) var IFK Mariehamn återigen i final i Finlands Cup. Denna match spelades på Wiklöf Holding Arena inför 3250 åskådare men tyvärr blev det en förlust med 0-2 då Ilves från Tammerfors drog det längre strået.

Matchen spelas på Wiklöf Holding Arena kl. 18:30. Matchen sänds också på Ruutu, men som vanligt - fotboll ses bäst på plats

/Lasse Danielsson