Dramat fortsätter – tuff bortamatch mot FC Lahti väntar

Det har nu gått två dagar sedan bortamatchen mot HJK och intrycken är fortfarande många. IFK gör  en riktigt bra match, speciellt första halvlek, där laget verkligen visar att vi hör hemma i den absoluta toppen av ligan. Jag skall inte här i detalj gå in och berätta om alla de målchanser vi hade. Inte heller vill jag ödsla kraft och energi på att analysera avgörande domarbeslut, utan jag nöjer mig med att konstatera: jag var en mycket stolt IFK-supporter när matchen var slut. Främst med tanke på hur otroligt starkt det är av laget att hitta den kraft och energi i slutet av matchen så att vi lyckas kvittera efter 78 minuter borta mot HJK! Det är imponerande och jag vågar påstå att det inte heller är någon tillfällighet. Det finns en mental styrka i laget som ligger till grund för hur långt vi kommit hittills.

Men nu är matchen mot HJK historia och på måndag väntar en mycket tuff bortamatch för IFK.Att möta FC Lahti på bortaplan har hittills inte varit någon drömmotståndare för IFK när vi tittar på den totala bortastatistitken (statistiken sett ur IFK:s perspektiv)

                                                          13 matcher      1 vinst                5 oavgjorda     7 förluster        9-25                   8 poäng

Den enda segern hittills på bortaplan mot FC Lahti kom 2015 då vi lyckades vinna med 1-0 efter mål av Dever Orgill. I övrigt har det varit tufft att åka till Lahtis och hämta hem poäng. Till all lycka handlar det här om det förflutna.

Under säsongen 2016 har vi mött FC Lahti två gånger. I mitten av maj vann vi på hemmaplan med 3-0 och i slutet av juli spelade vi oavgjort i Lahtis, 1-1.

I min krönika inför hemmamatchen mot FC Inter i slutet av juli hade jag ett resonemang kring ”med fokus på här och nu” och i krönikan hade jag ett citat av tränaren Peter Lundberg. Ett citat som ännu tre månader senare är lika aktuellt: ”Det är kul att supportrar spekulerar och lever sig in och tycker att det är roligt, men det är vårt jobb att bara köra på och vara här och nu. Vi kommer fortsätta som tidigare och tabellen summeras när det gått 33 matcher”

Inför HJK-matchen hörde jag en intervju med tränare Lundberg där han även lyfter fram vikten för laget att vara i ”action mode”, dvs laget vill vara aktivt och spela med fart och glöd!

Här har vi framgångsreceptet även i matchen mot FC Lahti! Speciellt efter urladdningen mot HJK känns hela filosofin, som tränare Lunberg beskriver, som nyckeln till en möjlig trepoängare – fokus på här och nu med action mode påslagen!

Inför slutet av säsongen är det ju även intressant att följa hur varningsläget är för de olika spelarna. Inför matchen mot FC Lahti har inget av lagen några spelare avstängda.

Vad gäller skadeläget i respektive lag har jag inte någon dagsaktuell uppdatering (sön 16.10).

FC Lahti hade några viktiga spelare borta pga skada i den senaste matchen mot SJK och lyckades trots det spela 2-2, efter ett sent kvitteringsmål från hemmalaget SJK.

Det vi däremot vet är att FC Lahti-ikonen, Rafael, spelar sin sista match med laget. Det intressanta är att Rafu (Rafaels finska smeknamn) står på 99 gjorda mål och vi får väl hoppas att det antalet mål inte har utöktas efter matchen mot IFK. I matchen mot SJK satt Rafael på bänken hela matchen.

Enligt uppgift på FC Lahtis hemsida står det att Rafael kommer att starta matchen mot IFK och det som tack för lång och trogen tjänst.

För IFK:s del  är det bara Gabriel Petrovic som är det stora frågetecknet. Gabbe var uppsatt som startspelare mot HJK, men fick känningar i sin gamla skada och stod över matchen.

I övrigt torde resten av truppen vara klara för spel.

Som ni märker har jag i den här krönikan valt att inte alls spekulera i vad som händer vid olika resultat mot FC Lahti. Jag följer mao tränarstabens filosofi om ”fokus på här och nu”.

Vad vi vet är att vi har en både intressant och spännande match framför oss mot svårspelade FC Lahti.

På måndagkväll vid 20.30-tiden vet vi vilka förutsättningar som gäller inför säsongens sista match hemma mot Ilves (söndag 23.10 kl. 15.00).

Och till IFK-spelare, ledare och alla supporters – kom-i-håg att slå på Action mode!

Forza Grönvitt,

Stefan Fonsell