DRÖMMEN BLEV MARDRÖM – IFK FÖRLORADE

IFK Mariehamn – KuPS 3-4 (3-0)

Första maj och hemmamatch i Veikkausliiga mot KuPS från Kuopio. KuPS hade inlett säsongen lite sämre än vad många hade förväntat sig medan IFK hade gått motsatt väg. Ett revanschsuget KuPS mot ett IFK med gott självförtroende som hade tre raka vinster i bagaget. Innan matchen sparkade igång tilldelades Christer Björkman Veikkausliigas Respect-pris, från motiveringen kunde bland annat höras ”Christer Björkman är IFK:aren som förstått vikten av att alla är lika viktiga när man ska skapa framgång eller starta maskiner (Christer är pensionerad maskinmästare). Varje länk är betydelsefull för att ett lag ska fungera eller en ankartätning ska hålla.” Grattis Christer, välförtjänt!

IFK tog tidigt kommandot i matchen. Redan i den sjätte minuten hade Aapo Mäenpää en farlighet genom ett skott eller kanske mer en halvlobb som Otso Virtanen med nöd och näppe kunde styra ut till hörna efter att verkligen ha sträckt ut alla sina 195 centimeter.

Kort efter den chansen, närmare bestämt i den 8:e minuten, kom dagens utropstecken Aristote ”Totti” Mboma fri med Otso Virtanen och blev fälld. Gult kort till Virtanen och straff till IFK! Straffen förvaltades på bästa sätt av Keaton Isaksson och 1-0 var ett faktum.

Aristote ”Totti” Mboma var verkligen på hugget ikväll. När det var knappt en halvtimme spelat visade ”Totti” återigen upp sin snabbhet när han fångade upp en missbedömd hemåtpassning slagen av Ville Saxman. Återigen var alltså ”Totti” fri med Virtanen och denna gång behövdes ingen straff, istället placerade ”Totti” in 2-0 säkert och otagbart i bortre hörnet.

Gult kort till domare Jussila? Jajamensan! I den 32:a minuten tappade domaren, Atte Jussila, ett gult kort på planen vilket sedan Robin Buwalda plockade upp. Innan Robin gav kortet tillbaka till Jussila passade han på att varna domare Jussila till publikens förtjusning.

”Totti” sprang mycket och sprang snabbt! I den 37:e minuten var han igen (!) näst intill fri med Virtanen. Denna gång blev ”Totti” dragen i armen av Tabi Manga Luc Landry men ”Totti” kunde trots det hålla sig på benen men på bekostnad av att läget blev betydligt sämre och avslutet kunde Virtanen rädda.

För omväxlingsskull kom Aristote ”Totti” Mboma fri i den 40:e minuten efter en fint slagen passning av Dylan Murnane. ”Totti” gjorde inga misstag och IFK utökade ledningen till 3-0 med sitt andra mål för dagen.

IFK dominerade första halvlek totalt och ställningen 3-0 var helt rättvis då KuPS knappt hade skapat någon målchans.

 

Till andra halvlek gjorde KuPS två byten för att förändra matchbilden och det lyckades tyvärr till fullo.

Det var totalt ombytta roller till andra halvlek vilket betydde att det var KuPS som skapade chanser och IFK hade inte många farligheter. Redan i den 55:e minuten så reducerade KuPS till 3-1 efter ett offensivt inkast som tyvärr Keaton Isaksson nickskarvade in i egen bur.

KuPS reducerade till 3-2 i den 69:e minuten då ett inlägg rann hela vägen igenom till Rasmus Karjalainen som hittade en fristående Ville Saxman som enkelt kunde göra mål. IFK försökte komma in i matchen igen och närmast var Aristote ”Totti” Mboma som hann före Otso Virtanen då han kom utrusande men skottet blev tyvärr för svagt och en KuPS-försvare hann styra den till hörna.

I den 77:e minuten kom kallduschen som tyvärr inte var den sista. En frispark där Petteri Pennanen slog ett hårt inlägg som letade sig hela vägen in i mål bakom Oskari Forsman. Läget blev ytterligare mer ansträngt då ”Totti” blev liggande efter en hörna och tvingades kliva av, utburen på bår. IFK hade i detta läge gjort alla sina tre byten och tvingades därför spela sista cirka 10 minuterna med en man mindre. Den definitiva kallduschen kom sedan i den 93:e minuten då Rangel drog på ett riktigt hårt och välplacerat skott och KuPS hade vänt ett 3-0 underläge till vinst 4-3.

Drömmen från första halvlek blev till en mardröm och KuPS kunde således knipa samtliga tre poäng. Nu gäller det att studsa tillbaka starkare och lära sig av detta för att sedan hitta tillbaka till vinnarspåret. Nästa match är om en vecka den 8.5 borta mot HIFK och då finns nya chanser till 3 poäng.

/Lasse Danielsson

Målskyttar:

1-0– Keaton Isaksson (9:e minuten)

2-0– Aristote ”Totti” Mboma (27:e minuten)

3-0– Aristote ”Totti” Mboma (40:e minuten)

3-1– Självmål IFK (55:e minuten)

– Ville Saxman (69:e minuten)

3-3– Petteri Pennanen (77:e minuten)

3-4– Rangel (93:e minuten)

Varningar IFK: Daniel Sjölund (44:e minuten), Aristote Mboma (63:e minuten), Lassi Järvenpää (76:e minuten)

Varningar KuPS: Rangel (63:e minuten)

Domare: Atte Jussila

Publik: 1303

Laget:
Oskari Forsman

Aapo Mäenpää (Lassi Järvenpää, 68:e minuten), Robin Buwalda, Rick Ketting, Dylan Murnane
Keaton Isaksson (Amos Ekhalie, 81:a minuten), Daniel Sjölund ”K”, Robin Sid
Hampus Lönn, Aristote Mboma, Riku Sjöroos (Simon Silverholt, 73:e minuten)

Avbytare:

Marc Nordqvist, Tarik Hamza, Petter Hemming, Simon Silverholt, Lassi Järvenpää, Amos Ekhalie, Joel Karlström