Dubbelmöte mot lodjuren från Tammerfors

Så var det då dags igen att möta Ilves (betyder lodjur på finska), denna gång i ett dubbelmöte, först i Tammerfors på onsdag 29.8, och sedan i Mariehamn på söndag 2.9 kl. 19.00.  Orsaken till detta dubbelmöte är inte att serien "vänder", utan i att onsdagens inkommande match egentligen skulle ha spelats i april, närmare bestämt 18.4, men i stället blev väntan på matchen över 130 dagar lång, eftersom Ilves hemmastadion Tammela vid den tiden ännu låg i vinteride under ett tjockt snötäcke och IFK gick med på att flytta matchen.

Om vi tillåter oss att vara lite naiva så kan vi ju alltid hoppas att någon där uppe belönar vår sportslighet och att Ilves släpper ifrån sig poäng på onsdag, men tyvärr är nog förutsättningarna andra. Det kommer att krävas en kompakt insats av våra grönvita kämpar för att åtminstone slita med sig ens en poäng från svårspelade och intima Tammela stadion.  Ilves fick vänta ända fram till slutet på maj innan man fick tillträde till sin riktiga hemmaplan, men är sedan dess obesegrade i ligamatcherna på Tammela, (enda förlusten 0-1 i Europa League-kvalet mot Slavia Sofia 12.7). Lägg därtill att Ilves matchfacit de fem senaste matcherna i ligan är fyra segrar och en oavgjord (dock två av dom segrar mot vår bottenstrid-kompis TPS), så förstår ni att det blir tufft på onsdag. Matcherna mot Ilves brukar vara tuffa men renhåriga tillställningar, vem kommer inte ihåg guldmatchen 23 oktober 2016, då Ilves fick se på när vi lyfte bucklan. I fjolårets avslutningsmatch mot Ilves var det vi som fick stå på WHA och se på när Ilves fick sina välförtjänta bronsmedaljer, vilket fick oförtjänt få applåder, eftersom alla på WHA väntade på ett visst resultat från Lahtis, gällande en Europa-plats, som torkade in i slutsekunderna.

Återkommer inför hemmamatchen med mera detaljer kring lagen och spelarna, men här några reflexioner den senaste bortamatchen mot VPS i fredags, som jag följde på plats. Fick i halvtid även en visning av fina Elisa Stadion i Vasa, och konstaterar att det för finsk fotbolls skull och helheten är ett måste att det byggs fler ändamålsenliga arenor, även om det är svårt att fylla läktarna under ligafotbollen, vilket man även i Vasa fått erfara. På det ligastyrelsemöte dit jag i skrivande stund är på väg till, kommer vi än en gång att diskutera ämnet som har en ständig plats på agendan, d.v.s "hur kan vi öka publiksiffrorna".

Gällande bortamatchen mot VPS så tyckte jag mig se flera ingredienser till ett mera hållbart IFK-spel, och att inte tappa tron.  Detta säger jag trots den tvivelaktiga utvisning Alexei Kangaskolkka drog på sig, och vill nog ändå påstå att Allu även gör mycket nyttigt på plan som inte alltid syns. Nu gjorde han äntligen mål och då spelarna glatt men koncentrerat samlades i en ring efter målet, kändes det som ett bra tecken. Givetvis synd att Kangaskolkka nu är avstängd på onsdag, men just nu är denna trupp ändå skadefriare än den varit på länge, så det ska gå att hitta nya intressanta anfallsalternativ för coach Peter "Lundis" Lundberg. På tal om honom så noterade jag från närhåll en match-coachning jag gillar. När lagen gick in i halvtid, tog Lundis 4-5 av spelarna åt sidan nära mittcirkeln och höll några minuters extra genomgång, innan de gjorde de övriga sällskap in i Elisa Stadions neongröna korridorer.  Inte ofta jag sett Lundis göra så, vilket ändå avspeglar stark fokusering. Jag vill ändå påstå, oroliga kommentarer till trots, att laget, lagledning, klubbledning och styrelse inser situationens allvar och jobbar hårt för att vi ålänningar ska klara oss ur denna "sjönöd", som Iltasanomats skicklige skribent Janne Kosunen beskrev det i lördagens tidning. 

Matchen på onsdag startar 18.30 och kan ses på Ruutu-tv.

Det allra bästa sättet att hjälpa Grönvitt i årets kamp där nere, är dock givetvis att komma upp till WHA varje hemmamatch. Ingenting går upp mot den 12:e spelare på läktaren, så boka redan nu in fotboll 19.00 på WHA söndag 2.9. Den "venetsianska afton" och forneldarnas natt som firades på vissa ställen i helgen symboliserar att stugsäsongen är avslutad, och dags att återvända till stan, och att hjälpa Grönvitt till poäng :)

// Sverker Skogberg

(viceordf. i IFK-styrelsen, medlem i ligastyrelsen)