Dubbla Sid-mål i seger mot TPS

IFK Mariehamn – TPS 3-2 (1-1)

Trots snålblåst och ösregn kom 903 åskådare till Wiklöf Holding Arena i kväll och såg Grönvitt besegra TPS med 3-2 och casha in tre färska poäng.

Det ska sägas direkt. Med hällande regn (som senare avtog något) och frisk (16 m/s) ostsydostlig vind var förutsättningarna för nyansrik fotboll rätt begränsade, för att uttrycka det försiktigt. Däremot bjöds på både kämpatag och dramatik och många målchanser.

Matchens första hörna kom i den 16:e minuten och gick till IFK trots att TPS börjat matchen starkast med två oroväckande farliga frilägen som slutade med skott långt vid sidan av IFK-målet. Hörnan blev resultatlös.

Men väder och vind bekom inte till exempel Aleksei Kangaskolkka som i den 23:e minuten ryckte till sig bollen vid mittlinjen och drev den nästan ända fram till mål men sköt lite för tidigt så kanadensiske målvakten Jonathan Viscosi kunde rädda.

TPS tryckte tillbaka och fick sin första hörna i den 25:e minuten och nummer två direkt efter som resulterade i ingenting. I situationen strax efter fick Marc Nordqvist göra en direkt avgörande räddning genom att fälla ut sin extra långa högerarm. Dessvärre gick det sämre i den 27:e minuten då Nordqvist missade att TPS’ notoriske måltjuv Mika Ääritalo stannat kvar i målområdet, bakom ryggen på IFK-keepern, snodde bollen och rullade den i mål; 0-1. ”Hur kunde jag inte se honom där”, frågade sig Norqvist efter matchen.

Den lilla fadäsen satte ny fart på IFK och i den 35:e minuten kvitterade Simon Silverholt till 1-1 med en klockren nick på Dylan Murnanes hörna.
Oavgjort var också resultatet i halvtid, mycket tack vare Marc Nordqvists insatser. Med minst tre direkt avgörande räddningar var det lätt att glömma missödet som ledde till det första målet.

I den andra halvleken tog IFK kommandot från början och radade upp chanser som resulterade i ledningsmålet 2-1 i den 50:e minuten. Det började med en hörna från det sydöstra hörnet av planen som Dylan Murnane skickade in och skapade kaos varpå bollen studsade ut strax utanför straffomårdet. Där väntade Joel Mattsson och slog en halvstudsare mot mål och där fanns Robin Sid som elegant och iskallt styrde in ledningsmålet. Fast matchen var långt ifrån över och i den 60:e minuten ryckte TPS-anfallaren Elias Ahde sig fri med Marc Nordqvist som den här gången fällde ut ett extra långt ben och täckte bort Ahdes anfall.

I den 65:e minuten gjorde IFK sitt första byte då comebackande Gabriel Petrovic gick ut istället för Amos Ekhalie vilket genast skapade en jättechans men Robin Sid fick inte riktigt foten på bollen som gick ut till inspark. Två minuter senare kom Sid på nytt fri med målvakten men sköt ovanför mål.
Fast i den 79:e minuten var det slut med oflytet för Sid då han snyggt styrde 3-1 på ett inlägg från Simon Silverholt som i situationen efteråt byttes ut mot Julio Fernandes.

Spänningen tilltog mot slutet då TPS-kaptenen Mika Ääritaklo gjorde sitt andra mål för dagen och 3-2 efter ett långt och krypande skott som ställde Marc Nordqvist. Fler mål blev det inte denna kväll – mest tack vare Nordqvist som på nick efter hörna efter målet gjorde minst en, kanske två, faktiskt helt obegripliga räddningar. IFK tog alltså alla tre poäng och vann även den statistiska matchen med bland annat 8-3 i hörnor, alla siffror finns att läsa här. Nästa match för IFK äger rum på måndag då FC Honka väntar på bortaplan.

/Jörgen Pettersson

3 stjärnor: Robin Sid.
2 stjärnor: Gabriel Petrovic.
1 stjärna: Mika Ääritalo.