DUV blev för tuffa för IFK

För tionde året i följd blev DUV för tuffa för IFK Mariehamn. När domaren Stefan Skogberg blåste av en dramatisk och stenhård uppgörelse stod det 26-19 till Ålands just nu starkaste fotbollsspelare.

”Det är såklart mycket ledsamt och nedbrytande men ibland måste man bara konstatera att motståndet är övermäktigt. Så var det i kväll”, kommenterar IFK:s lagkapten Jani Lyyski efter matchen.

Finlands främste frisparksskytt Petteri Forsell kom direkt från Helsingfors och landskampen mot Färöarna (som Finland vann med 1-0 på måndagskvällen). Han medger att även om han själv var på plats på Olympiastadion var hans huvud i Mariehamn.

”Visst, landskamper är viktiga men inte går de upp mot prestigemötet mot DUV med lagkaptenen Jan ”Keegan” Mattsson i spetsen. Är det en match per år vi alla verkligen vill vinna är det den”, kommenterar Forsell.

Om det var de egna kraven eller något annat är oklart men Petteri fick inte spelet att stämma denna kväll. Hans mest minnesvärda insats var en straffspark mot slutet. Tagen av allvaret drog Petteri till bollen så den lämnade Wiklöf Holding Arena och nu söks av Nasa.

”Jag ville så gärna sätta den”, suckade han efteråt.

Stor matchhjälte i DUV var Keegan Mattsson som inte var överraskad.

”Jag vet vad vi kan och när alla, som i kväll, gör sitt bästa finns det inget lag som slår oss”, sade han.

Det fanns många hjältar på Wiklöf Holding Arena denna magiska kväll. Förutom Keegan kan man nämna hårdskjutande Janne Danielsson (IFK:s målvakter kommer att få svårt att hitta nattsömnen efter de kanonerna), Erik Weyand (totalt ogenomtränglig målvakt), Ronja Löthman (iskall när det verkligen gällde), Jeffrey Blomqvist (alla backars överman), Janne Lindblom (prickskytt och strateg), Hilda Gustavsson (spelmotor), Daniel Backman (matchavgörare) och många fler.

Efter första halvlek var ställningen 7-3 till DUV. Trots intensiva försök att komma tillbaka lyckades inte IFK. Efter ordinarie matchtid stod det 12-12. I den avgörande straffsparksläggningen var DUV bäst och slutresultatet blev 26-19 till DUV, trots att IFK gjorde allt för att fuska till sig segern. Vid ett tillfälle satte man två (!) målvakter i mål. Men trots att både Diego Assis och Petteri Forsell vaktade buren var det inget de kunde göra när Samuel Anderssons högerfot talade.

IFK-kaptenen Jani Lyyski samlar sig ändå efter förlusten och säger avslutningsvis:

”Detta var droppen. De var starkare än vi i kväll men det ska aldrig hända igen. Vi går stärkta ur detta och Helsingfors IFK kommer att få smaka på vår hämnd redan nu på torsdag!”

Den matchen börjar 18.30. Ses där!

/Jörgen Pettersson

Vänner till sist. När det är match vill alla vinna men efteråt är det viktigt att bli kompisar igen. För tionde gången i ordningen drog DUV längsta strået i vad många betraktar som säsongens viktigaste match. (Foto: Ålandstidningen/ Jacob Saurén)