EFFEKTIVITETEN AVGJORDE TILL VPS FAVÖR

Både IFK och VPS från Vasa stod på sju inspelade poäng inför dagens drabbning på Wiklöf Holding Arena. Alla matcher och alla poäng är alltid viktiga men känslan innan var att denna match betydde mer. Daniel Norrmén valde att ge Oscar Wiklöf och Felipe chansen från start denna match. VPS med IFK-bekantingarna Oskari Forsman, Gustaf Backaliden samt Sebastian Strandvall.

Dessvärre var det bortalaget VPS som tog med sig samtliga tre poäng hem till Vasa. Låt oss gå igenom matchen.

IFK inledde matchen med att sällan låna ut bollen till VPS. När nästan en kvart var spelat skapade pigge Robin Sid den första grönvita chansen men skottet gick tyvärr utanför Oskari Forsmans stolpe. VPS hade mitt i halvleken ett bra frisparksläge och då var det dags för rutinerade Sebastian Strandvall att steg upp men denna gång stod IFK-muren i vägen och bollen gick ut till hörna. Det var inte på just denna hörna, utan en hörna i 33:e minuten, som Kalle Multanen relativt fritt fick nicka in ledningsmålet för VPS.

Bara minuten efter tvingades IFK till sitt första byte då Mikko Sumusalo inte längre kunde fortsätta och Jiri Nissinen tog plats på vänsterbacken istället. VPS och speciellt Kalle Multanen utökade bortalagets ledningen till 0-2 i den 38:e minuten då Multanen från nära håll trycker in bollen i mål. Första halvleken slutade således med en tvåmålsledning till gästerna. IFK hade trots relativt bra spel inte kommit till tillräckligt många farliga målchanser samtidigt som VPS visat en hög effektivitet.

I andra halvleken trodde publiken på Wiklöf Holding Arena att Eero Tamminen skulle få med sig en straff då han föll i straffområdet i den 55:e minuten. Domare Dennis Antamo valde dock att fria och som alltid så är det domaren som bestämmer.

Det så tunga 0-3 målet kom i den 64:e minuten när grönvitt pressar på och VPS kontrar in målet då det blev löpduell mellan Riku Sjöroos och Sillah. Sillah drog det längre strået och placerade in bollen bakom en utrusande Elmo Henriksson. Tungt för våra grönvita kämpar. Daniel Norrméns replik var ett trippelbyte för att få in ännu mera offensiva krafter samt nya krafter. Det var Vahid Hambo, Joakim Latonen och John Owoeri som kom in och ut gick Dé, Felipe och Ngamba.

Joakim Latonen behövde 11 minuter på sig innan han dundrade in reduceringsmålet bakom Oskari Forsman. Hoppet tändes på WHA, det skulle vara svårt att vända detta men inte omöjligt. Latonens mål skapde ett bra momentum för IFK som fortsatte att pressa på för ytterligare mål. Närmast mål var Eero Tamminen som i 82:a minuten hade ett skott som gick via Oskari Forsman och i ribban. Matchen slutade således 1-3 till bortalagets favör och IFK får fokusera på att ladda om batterierna. Det är nu ett lite längre uppehåll och nästa match för IFK är den 18.6 i Valkeakoski då FC Haka står för motståndet.

/Lasse Danielsson

Målskyttar:  0-1 Kalle Multanen (33’), 0-2 Kalle Multanen (38´), 0-3 Samba Sillah (64’), 1-3 Joakim Latonen (78’)

Varningar IFK: Timi Lahti, Felipe, Oscar Wiklöf

Varningar VPS: Jesper Engström, Prosper Ahiabu, Samba Sillah

Domare: Dennis Antamo

Laget:

Elmo Henriksson

Riku Sjöroos, Timi Lahti “K”, Jean-Christophe Coubronne, Mikko Sumusalo (34’ Jiri Nissinen)

Alvaro Ngamba (67’ Joakim Latonen), Oscar Wiklöf, Robin Sid

Felipe (67’ John Owoeri), Dé (67’ Vahid Hambo), Eero Tamminen

Avbytare: Yann Fillion, Baba Mensah, Vahid Hambo, Joakim Latonen, Melvin Kahnberg, John Owoeri, Jiri Nissinen