Effektivt Honka vann mot IFK

Inför matchen var IFK placerade på plats 9 i tabellen och kvällens motstånd FC Honka placerade som tabellfemma med en stark form i ryggen. Det var alltså upplagt för en tuff match på ett soligt WHA.

Honkas tränare Vesa Vasara förväntade sig en tajt match med hårt motstånd samt hoppades han att få igång sitt eget spel och konstaterade att de går för vinst.

- En härlig utmaning att möta ett av de formstarkaste motstånden i ligan, sade Peter ”Lundis” Lundberg inför matchen. Lundis strävade efter att få en bra prestation över 90 minuter och sade även att det kan komma lite överraskningar på planen ikväll. Lundis hoppades samtidigt på ett aktivt IFK med bra go i laget.

Före matchen sattes igång uppmärksammades Robin Sid för att han spelat 100 matcher i Veikkausliiga. Grattis Robin och vi hoppas på många matcher till i IFK.

Överraskningen som Lundis talade om innan såg ut att vara att IFK hade Thomas Mäkinen på mittbacksposition mellan Kristian Kojola och Ivan Tatomirovic. Således hade IFK en trebackslinje eller fembackslinje med två offensiva ytterbackar i form av Dylan Murnane och Philip Mantilla.

Redan i den 3:e minuten gjorde Kandji 0–1 till Honka. Detta efter lite strul på mittfältet där Kandji snodde åt sig bollen och kom igenom med ett två-mot-ett läge mot en ensam Ivan Tatomirovic. Kandji passade inte utan tryckte dit ett hårt skott i bortre krysset som var otagbart för Anton Lepola.

Efter kallduschen var det ett rätt så avvaktande spel där lagen turades om att kontrollera bollen och ju längre halvleken gick tog IFK mer och mer över bollinnehavet.

IFKs första ordentliga chans kom i den 21:a minuten genom ett bra frisparksläge där Philip Mantilla slog in bollen i boxen men tyvärr fick ingen grönvit spelare skallen eller foten på den.

I den 32:a minuten kom återigen Kandji fri igenom efter en fin genomskärare där han rundade en utrusande Lepola och enkelt placerade in sitt och Honkas andra mål för kvällen.

Första halvlek slutade snöpligt nog 0-2 och kan summeras som en chansfattig halvlek där FC Honka visade en otrolig effektivitet och gjorde mål på båda sina chanser. IFK hade stundtals bra spel men de riktigt farliga chanserna uteblev.

 

IFK kom inledningsvis in med ny och positiv energi till den andra halvleken. I den 47:e minuten fick IFK en slumpartad chans då Simon Silverholt är vaken på ett hemspel från Honka men tyvärr var Tim Murray i Honkamålet och störde Silverholt tillräckligt så att chansen avstyrdes. Kort därefter hade Robin Sid ett bra skott som dock styrdes till en hörna.

Efter de inledande farligheterna i andra halvlek hade IFK svårt att komma igenom till ytterligare farligheter och Honka försvarade sig väldigt väl. Honka koncentrerade sig på att försvara sin ledning och skapade få målchanser.

IFK försökte med nya krafter komma till fler chanser och dessa nya krafter var Pontus Åsbrink som kom in istället för Simon Silverholt i den 61:a minuten, Julio Fernandes som ersatte Nicklas Maripuu (72:a minuten) och Aapo Mäenpää som bytte av Philip Manilla i den 81:a minuten.

I den 88:e minuten kom det så efterlängtade målet och det var Julio Fernandes som tryckte in bollen i mål efter ett fint inspel från vänsterkanten av Dylan Murnane.

Efter reduceringsmålet lyckades tyvärr inte IFK skapa några större farligheter eller tryck och ställningen slutade således 1-2 och ett effektivt Honka kunde åka hem till Esbo med samtliga tre poäng i bagaget.

Nästa match på WHA är en träningsmatch mot IK Brage den 17:e juli klockan 20.00, där den förra IFK:aren Robbin Selin nuförtiden spelar. Nästa match i Veikkausliiga är först om drygt 3 veckor och närmare bestämt den 22:e juli och då står FC Lahti för motståndet, matchen spelas i Lahtis och kan ses på Ruutu.

/Lasse Danielsson

IFK Mariehamn – FC Honka 1-2 (0-2)
0-1 Macoumba Kandji (3:e minuten)
0-2 Macoumba Kandji (32:a minuten)
1-2 Julio Fernandes (88:e minuten)

Varningar IFK: Ivan Tatomirovic (51:a minuten)

Varningar FC Honka: Joel Perovuo (63:e minuten),Macoumba Kandji (65:e minuten), Jatuli Laevuo 83:e minuten)

Domare: Jari Järvinen
Publiksiffra: 1103

Laget:
Anton Lepola
Philip Mantilla (Aapo Mäenpää, 81:a minuten), Kristian Kojola (”K”), Ivan Tatomirovic, Dylan Murnane
Thomas Mäkinen, Amin Nazari, Nicklas Maripuu (Julio Fernandes, 72:a minuten), Simon Silverholt (Pontus Åsbrink, 61:a minuten)
Robin Sid, Aleksei Kangaskolkka

Avbytare:

Marc Nordqvist, Petter Hemming, Pontus Åsbrink, Julio Fernandes, Amos Ekhalie, Aapo Mäenpää, Joel Karlström