ETTAN MOTSTÅND I SÄSONGENS FJÄRDE TRÄNINGSMATCH

Sent i morgon kväll stiger hela Ålands fotbollslag IFK Mariehamn på Viking Lines fartyget som under natten tar laget från Mariehamn till Helsingfors för säsongens fjärde träningsmatch där en av årets nykomlingar i finska ettan, IF Gnistan står för motståndet.     

IF Gnistan bildades som en svensktalande förening i Åggelby i norra Helsingfors 1924 och där fotbollssektionen såg dagens ljus 1935. Under många år var föreningen framgångsrik i bla friidrott, orientering, bordtennis, gymnastik och längdskidåkning men i början på 1960-talet beslöt man sig för att renodla föreningen till just en fotbollsförening. Föreningen, som idag är till väldigt stor del finsktalande, har under åren mestadels huserat i de lägre divisionerna men kommer detta år att göra sin 4e sejour i ettan. Tidigare sejourer är 1995 – 1998, 2001 – 2002 och 2017 före man i fjol alltså, efter två år i tvåan, åter kvalificerade sig för spel i Finlands näst högsta serie där det som bäst blivit en 6e plats (1996). 2019 vann IF Gnistan den första upplagan av ”Kakkonen cup” när man besegrade JS Hercules i finalen.  föreningens största merit anses annars vara en kvartsfinalplats i Finlands cup 2002 då man, efter förlängning, besegrades av FC Lahti. Den matchen fick annars ett abrupt slut när en Lahtisupporter i den 90e minuten beslöt sig för att – naken – göra ett ”ärevarv” inne på spelplanen vilket resulterade i en ”viss tumult” som renderade i fem extra stopptidsminuter. Och på den tiden lyckades FC Lahti både reducera och kvittera för att sedermera avgöra matchen i förlängningen!

För övrigt är föreningen känd för sin breda fotbollsverksamhet där man, förutom A-lags fotboll för både herrar och damer, också har ett 20-tal juniorlag igång samt att man har lag för seniorer i åldersklasserna 35-, 40-, 45- och 50 år som deltar i olika serier och turneringar.  

IFK Mariehamn och IF Gnistan har tidigare stött på varande ett flertal tillfällen – i seriespel senast 2003 och då i tvåan där IFK vann på bortaplan med 3 – 0 och där matchen i Mariehamn slutade 0 – 0. I Finlands cup möttes lagen både 2010 (IFK seger 3 - 0) och 2012 (IFK segrar 4 - 1) där båda matcherna spelades i Helsingfors.

I Gnistans trupp hittar man en bred mix mellan yngre och äldre spelare där rutinerade Tomi Maanoja 33 år, Hassan Sesay 32 år, Pauli Kuusijärvi 33 år, Nnaemeka Anyamele 25 år, och Joel Perovuo 34 år bidrar med stor erfarenhet från både Veikkausligan och internationellt spel.    

I den Grönvita truppen som reser till Helsingfors saknas Aapo Mäenpää, Marc Nordqvist och Peter Makrillos pga skador.  

 

Matchen spelas på MustaPekka Arena i Åggelby med avspark kl. 15.00.

 

//Sune Eriksson