FC HAKA PÅ BESÖK

På söndag, med avspark kl.18.30, är det dags för säsongens andra hemmamatch när ett stukat Haka, som inlett säsongen med tre raka förluster, kommer på besök till Åland och Wiklöf Holding Arena i Mariehamn. Glädjande är att myndigheterna nu beslutat att 500 personer får bevittna matchen på plats. Mer om detta läser ni på annan plats på IFK Mariehamns mediekanaler.

FC Haka från Valkeakoski (strax utanför Tammerfors) är annars ett klassiskt storlag med nio guldpokaler från finska ligaspelet i sitt prisskåp och med det ligger man på en tredje plats i maratontabellen. Sin storhetstid hade man runt millenniumskiftet då man dominerade den inhemska fotbollen. 2012 tog eran slut när man degraderades till ettan där man sedermera huserade i sju år. Ifjol var man alltså tillbaks i finrummet igen vilket slutade med en tionde plats, placeringen efter Grönvitt. Senast det höjdes en pokal till skyarna på Fabriksplan i Valkeakoski var det dock Grönvitt som gjorde det i och med segern i Finlands Cup 2015 – något som säkerligen ligger många IFK supporters varmt om hjärtat än i dag!  

Till årets säsong har man en uttalad målsättning att vara med och slåss om en betydligt bättre slutplacering och där spel i övre slutspelsserien är målsättningen. Hela elva nyförvärv har tillkommit där Eero-Matti Auvinen (HIFK) och Mika Hilander (Ilves) är de mest namnkunniga inhemska spelarna. Elva spelare har också lämnat och av dem är Eero Markkanen (Orange County SC, USA), Anton Popovitch (KuPS) samt Medo de namnstarkaste.

FC Haka har alltså inlett seriespelet, minst sagt, trevande och står fortfarande kvar på noll poäng efter tre spelade matcher och med 1-6 i målskillnad där förlusterna kommit mot HIFK (b) 0-2, Inter (b) 1-2 och KTP (h) 0-3. Lagets senaste vinst i en tävlingsmatch daterar sig så långt tillbaks i tiden som sjätte februari då man tvålade till just IFK med 3-0 i den första omgången av Finlands Cup 2021.   

 

I det Grönvita lägret är det mungiporna upp efter två segrar av tre och en fjärde plats i tabellen inför helgens omgång. Seger över Honka (b) 2-0 och AC Oulu (h) 3-1 har gett råg i ryggen och trots förlusten mot KuPS (b) 0-2 har spelet ändå varit både stabilt och förtroendeingivande. Något som oroar är dock skadorna som laget drabbats av (ni kan höra hur det ligger till i IFKTV som sändes på IFKs Facebooksida igår, torsdag) och som huvudtränare Lukas Syberyjski kommenterar så här:

- Det är så klart inte önskvärt att ha spelare som inte är tillgängliga för spel. I vår från början ganska småskaliga trupp blir det än mer påtagligt. Samtidigt så ger det också en möjlighet för spelare att få ligarutin tidigare än förväntat. Se bara på Melvin Kahnberg som redan nu vet hur det är att spela lite drygt en timme mot KuPS.

Hur förväntar du dig att matchbilden blir på söndag?

- Jag förväntar mig ett Haka som slåss med näbbar och klor. De har haft en väldigt tuff start poängmässigt, men är ett bättre lag än vad poängskörden hittills har visat. Vi har också en hel del att bevisa mot dem efter vår insats i cupen där de ville spela mycket från andraboll och också fick göra det. Där och då var de bättre än oss på att styra matchen dit de önskade, nu kommer vi jobba stenhårt för att rollerna ska vara omvända.

Statliga spelbolaget Veikkaus har IFK som favoriter och ger 2,13 – 3,30 – 3,30 gånger pengarna på matchen. Själv skulle jag, om jag sysslat med dobbleri, ge oddset 1,01 – 15,00 – 100,00 på den här matchen!

På söndag kl.18.30 är det avspark och hur publikinsläppet arrangeras kan ni läsa på annan plats på IFKs mediesidor eller i annonserna i tidningen Åland.

//Sune Eriksson