FC Honka - IFK Mariehamn 1-1 (0-1)

IFK Mariehamn var på väg att på klassiskt manér försvara sig till en 1-0 seger borta mot FC Honka. Men en hörna i den 89:e minuten gav hemmalaget en kvittering som ledde till delad poäng i Esbo.
45 minuter, så länge tog det innan Honka skapade en farlighet framför Otso Virtanen. Fram till dess var det IFK för hela slanten. Grönvitt kunde också gå till halvtidsvila med en rättvis 1-0 ledning. Målet gjordes av Petteri Forsell. Vänsterskottet från 20 meter var löst och inte heller speciellt välriktat, men,  Walter Viitala i hemmamålet stod för en rejäl tavla och fumlade in bollen i nätet. Målet kom i den 22:a minuten och applåderades av bland andra Mixu Paatelainen och Annti Niemi från den finska landslagsledningen.
Redan i den tredje matchminuten hade IFK en boll i mål. Forsell kastade en långt inkast som tillslut landade framför fötterna på Amos Ekhalie som kyligt placerade in bollen. Målfirandet fick dock avbrytas omgående då linjedomaren flaggade för offside. 

Övrigt att rapportera från halvlek ett var att Dever Orgill och Diego Assis hade två ypperliga nicklägen men att bollarna inte gick på mål. Petteri Forsell hade två hyfsade frisparkslägen men också han behöver ställa om siktet. I den 25:e minuten tvingas IFK till ett byte. Högerbacken Tommy Wirtanen utgick och ersattes av Roger Thompson.
Halvleken avslutas sen som sagt med två Honka-chanser. Otso Virtanen räddade det första läget och Bobbie Friberg Da Cruz stötte undan returen strax före mållinjen. Dessa två defensiva aktioner ledde till pausvila med IFK i en 1-0 ledning. 

1-0 ledningen stod sig fram till dem 89:e minuten. IFK satsade på försvarsspel i andra halvlek, och det fungerade bra. Honka – som gjorde sitt tredje och sista byte redan efter en timme – höll i bollen och skapade en del tryck ner mot det grönvita straffområdet, men IFK höll tätt. Men i den 89:e matchminuten jobbar så Honka fram en hörna, Albin Granlund gör sitt yttersta för att glidtackla bollen till ett mindre farligt inkast, men bollen hinner rulla ett varv för mycket och det blir hörna trots allt. Antti Mäkijärvi tar hand om hörnan och slår en fint skruvad boll som når inhopparens Marksu Björs panna. Nicken blir perfekt och går in lågt via Otso Virtanens högra stolpe. 
IFK byter in Josef Ibrahim och Tomas Hradecky direkt efter kvitteringen och får sånär in ett segermål i den 93:e minuten. Diego Assis avancerar in mot straffområdet från kanten och avfyrar ett skott med vänstern som går klockrent i stolpen, på returen blir det sedan full kalabalik och David Ramadingaye är ytterst nära att peta in en retur men det vill sig inte. Matchen slutar 1-1.

Följande match för grönvitt spelas om en vecka då man möter Honka igen, men denna gång i Mariehamn.

IFK:s startelva: Otso Virtanen - Albin Granlund, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz, Tommy Wirtanen (Roger Thompson, 25) - Amos Ekhalie, Duarte Tammilehto (Tomas Hradecky, 90), David Ramadigaye, Petteri Forsell - Diegio Assis, Dever Orgill (Josef Ibrahim, 90)  

Avbytare: Marc Nordqvist, Johan Sundman, Roger Thompson, Josef Ibrahim, Tomas Hradecky, Erik Lundberg, Bernardo Ribeiro

Honkas startelva: Walter Viitala - Lum Rexhepi, Henri Aalto, Nnaemeka Anyaemele, Antti Mäkijärvi, Ilari Äijälä, Kevin Mombilo (Vasara ,62), Dani Hatakka, Roni Porokara, Miko Puuskari (Tuomela, 47), Armend Kabashi (Björs, 46)
Avbytare: Jussi Vasara, Daniel Kollar, Ville Tuomela, Youness Rahimi, Jonas Levänen, Jateli Laevuo, Markus Björs.

Domare: Tero Nieminen

Publik: 1.078

IL-Lejon: 3: Petteri Forsell 2: Markus Björs 1: Otso Virtanen
Varningar: Armend Kabashi, 39. Henri Aalto, 75. Lum Rexhepi, 83. Albin Granlund, 86.
 

/ Daniel Skogström