FC Inter är veckans motståndare

Oj, vilken vecka som väntar! Fotbollsfebern har aldrig härjat lika vilt på Åland som just nu. Det börjar på måndag då FC Inter kommer på besök till Wiklöf Holding Arena. Det är ett förspel som heter duga. På lördag väntar säsongens i särklass viktigaste match för de två lagen: cupfinalen i Valkeakoski dit mer än 500 ålänningar och IFK-supportrar är på väg!

IFK är laddade och redo och har fått ordning på målskyttet. I alla fall fram till senaste bortamatchen mot FF Jaro som slutade 0-0. Dessutom blev förstemålvakten Otso Virtanen utvisad och får stå över kvällens och lördagens matcher. Det behöver inte betyda något. Valter Viitala står redo att spika fast målet istället för Otso!

Men för att ta en sak i taget är måndagens match värd att uppmuntras. Det handlar om allas vår gemensamma kamp mot den rasism som nu och då dyker upp i vårt samhälle. Dagens match är årets ”Rött kort till rasismen”-match.

Till sist! Passa på att fynda i supportshopen. Alla prylar utom halsdukarna säljs ut till femtio procents rabatt. Det är dags att färga Valkeakoski grönvitt och visa FC Inter vem som bestämmer i hela Finland!

Årets två möten mellan IFK och FC Inter har båda slutat 1-1, båda matcherna spelades i Åbo. FC Inters form är hygglig med åtta poäng på de senaste fem matcherna och fem poäng upp till tredjeplatsen.

I syfte att ännu tydligare hänga med i serietoppen har FC Inter värvat hem mittfältaren Sebastian Mannström från Elversberg i Tyskland. Det är en rutinerad man med fyra ligaguld för HJK i bagaget och erfarenhet från såväl FF Jaro som fem matcher i finländska landslaget.

FC Inter har också en giftig anfallare i form av fransmannen Guy Gnabouyou som gjort sex mål och sju assist i årets liga. En annan spelare att hålla ett extra öga på är sextonårige centrale mittfältaren Kaan Kairinen som redan är hemmastadd i U18-landslaget.

/Jörgen Pettersson