FC INTER - IFK MARIEHAMN 4-0

En på förhand svår men intressant match mot FC Inter stod på schemat för vårt kära IFK Mariehamn. Inter med de före detta IFK-spelarna Rick Ketting, Petteri Forsell, Walter Viitala och Elias Mastokangas. Både Ketting men framförallt Petteri Forsell skulle visa sig spela en avgörande roll. IFK kom till start med några förändringar från senaste matchen, 2-1 segern över AC Oulu på Wiklöf Holding Arena. Mittfältsmotorn Mohammed Abubakari och Mikko Sumusalo återfanns inte i startelvan, Alvaro Ngamba och Patrik Raitanen ersatte. Gräsplanen på Veritas stadion såg ut att vara i relativt dåligt skick men som vanligt är det lika för båda lagen.

Efter att båda lagen fått känna på gräset med lite halvchanser åt båda håll var det FC Inter som tog över och dominerade första halvleken. IFK hade en hyfsad chans då Riku Sjöroos slog ett inlägg som Joakim Latonen nickade mot mål men Walter Viitala tog hand om nicken. Efter detta handlade det mesta om FC Inter men speciellt Petteri Forsell.

Petteri Forsell visade sig vara på ett fantastiskt spelhumör men det var en annan före detta IFK-are som inledde målskyttet, nämligen RIck Ketting i den 18:e minuten. Ketting nickade in ledningsmålet efter att Petteri Forsell slagit inlägget. Efter ledningsmålet föll IFK ihop och FC Inter fortsatte att trycka på och det dröjde endast en och halv minut innan det återigen rasslade till i nätet bakom Elmo Henriksson. 2-0 målet gjordes av Benjamin Källman som dribblade bort IFK-försvaret och igen stod Petteri Forsell för assisten. 3-0 målet kom i den 22:a minuten då David Haro kom påpassligt på bortre stolpen när Petter Forsell slog inlägget. Det hade alltså blivit 3-0 på cirka fem minuters spel, oerhört tungt. Tyngre skulle det tyvärr bli när Benjamin Källman gjorde sitt andra mål för kvällen och vem stod för assisten? För fjärde gången Petter Forsell. Otroligt med fyra assist på 15 minuter, hatten av för Petteri Forsells insats.

I halvtid bestämde sig IFK för att höja sig och spela med hjärta och försvara stoltheten. Daniel “Ahna” Norrmén valde att göra hela tre byten till andra halvlek då Vahid Hambo, John Owoeri och Robin Sid kom in till förmån för Dé, Riku Sjöroos och Joakim Latonen.

Andra halvlek var i ärlighetens namn något avslagen och Inter kunde spela på sin trygga  4-0 ledning. IFK försökte hota och gjorde en betydligt bättre halvlek men utan att skapa några riktigt heta målchanser. Den här matchen var ingen höjdare från grönvitts sida. Patrik Raitanen, som förövrigt gjorde debut i Veikkausliiga, var inte nöjd med insatsen från de grönvita i intervjun efter matchen. Nu gäller det bara att ta nya tag och fokusera framåt. Matcher likt denna händer ibland och det handlar nu om hur IFK hittar ett sätt att hitta tillbaka till den känslan och spelet som fanns i tidigare.

Nästa match för IFK är mot FC Åland då det spelas Finlands Cup på Wiklöf Holding Arena den 3.5 kl. 18:30.

/Lasse Danielssonn

Målskyttar:  18’ 1-0 Rick Ketting, 19’ 2-0 Benjamin Källman, 22’ 3-0 David Haro, 33´ 4-0 Benjamin Källman

Varningar IFK: 70’ Patrik Raitanen, 73’ Alvaro Ngamba

Varningar FC Inter: 45’ Rick Ketting

Domare: Mohammad Al-Emara

Laget:

Elmo Henriksson

Patrik Raitanen, Jean-Christophe Coubronne (75’ Baba Mensah), Timi Lahti “K”, Jiri Nissinen

Joakim Latonen (46’ Robin Sid), Alvaro Ngamba, Yanga Baliso

Riku Sjöroos (46’ John Owoeri), Dé (46’ Vahid Hambo), Eero Tamminen (83’ Felipe)

Avbytare: Otto Hautamo, Baba Mensah, Felipe, Vahid Hambo, Melvin Kahnberg, Robin Sid, John Owoeri