FC Inter på besök – med fokus på ”här och nu”

IFK går in till måndagens match mot FC Inter från Åbo i en väldigt ovan situation. IFK är serieledare efter 17 spelade matcher! Ärligt talat alla grönvita vänner, vem hade trott det när ligan drog igång i början av april?

Det är väldigt intressant att läsa IFK-tränaren Peter Lundbergs kommentarer kring den här situationen och hur man från tränarstaben resonerar. Så här säger Lundis i en intervju i Ålands radio: ”Det är kul att supportrar spekulerar och lever sig in och tycker att det är roligt, men det är vårt jobb att bara köra på och vara här och nu. Vi kommer fortsätta som tidigare och tabellen summeras när det gått 33 matcher”

Samma upplägg som tidigare och full fokus på det som laget kan påverka ”här ocn nu” – ni har vårt fulla stöd Lundis!

Dagens motståndare, FC Inter från Åbo, har för alltid en speciell plats i IFK-historien. Jag tänker naturligtvis på cupfinalen i september 2015, där FC Inter stod för motståndet. I den högdramtiska matchen drog IFK det längre strået och vann med 2-1.

Årets ligaspel har hittills varit en stor besvikelse för FC Inter. Före säsongen tippades laget som ett av de lag som kunde vara med i medaljstriden. Verkligheten har i stället blivit en kamp mot nedflyttning.

Ett annat stort slag var också att den mångåriga holländska tränaren, Job Dragtsma, i slutet av maj valde att säga upp sig. Dragtsma ersattes av den assisterade tränaren Jami Wallenius.

Under den senaste veckan har John Allen anslutit till FC Inters tränarstab. Den 51-årige walesaren kommer närmast från FC Jazz, där han varit huvudtränare. John Allen har en gedigen erfarenhet av ligafotboll, både som spelare och tränare och kan säkert bidra med mycket erfarenhet och rutin.

Inför säsongen 2016 värvade FC Inter två riktigt intressanta spelare. Från RoPS kom stjärnförsvararen Faith Friday Obilor och som ersättare till den legendariske Inter-målvakten Magnus Bahne, som valde att avsluta en lång karrär, värvades Henrik Moisander från FC Lahti. Med tanke på dessa två prestigevärvningar förstår man att förväntningarna var höga inför säsongen.

FC Inter har också förstärkt laget med en ny spelare under sommaren. Erfan Zeneli, den tidigare HJK-spelaren, har skrivit på ett kontrakt för resten av säsongen. Zeneli är dock spelklar först i början av augusti, så IFK slipper möta honom på måndag.

För IFK:s del är både Gabriel Petrovic och Amos Ekhalie tillbaka efter avstängningar, däremot är Philip Mantilla avstängd denna match. Vi går nu in i den delen av säsongen där även de gula korten kommer att få betydelse för vårt lag. Men å andra sidan, även motståndarlagen drabbas ju av varningar, FC Inter har denna match mittfältsmotorn Sebastian Mannström avstängd.

Vad gäller det aktuella skadeläget så är det bara Anthony Dafaa Clement (lårskada) som saknas.

Ser man på dagens match och tittar på tabelläget så är IFK favoriter. Men jag höjer ett varningens finger för FC Inter. Laget är mycket bättre än sin tabellplacering och kommer med säkerhet att klättra uppåt i tabellen. Jag hoppas att FC Inters tabellklättring inte börjar på måndag .

IFK:s första match mot FC Inter i årets liga spelades i Åbo i början av maj. IFK vann matchen med 2-0 efter två mål av Dever Orgill.

Avslutningsvis lite statistik över inbördes möten i Tipsligan mellan IFK och FC Inter.

Totalt har IFK spelat 28 matcher mot FC Inter och tabellraden ser ut enligt följande (sett ur IFK:s perspektiv):  

28 matcher, 11 vinster, 8 oavgjorda och 9 förluster, målskillnad: 34-29.

Statistiken för hemmamatcherna mot FC Inter ser ut enligt följande:

13 matcher, 6 vinster, 3 oavgjorda och 4 förluster, målskillnad 18-13.

Jag hoppas att vi alla grönvita fans kommer till WHA, måndag 25.07 kl. 18.30, och ger laget vårt stöd.

Nu kan vi alla vara med och hjälpa laget till fortsatta framgångar.

Forza Grönvitt,

Stefan Fonsell