FC Inter segerfavorit inför västkustderbyt

FC Inter besegrade i sin senaste ligamatch HJK med 4-1 på Bolta Arena i Helsingfors. IFK Mariehamn å sin sida är obesegrade i ligan. Trots det får Åbolaget gälla som segerfavorit på Veritas stadion på fredagen.

Innan jag går in på förhands för matchen tänkte jag ta er med på en historisk tillbakablick. Min sista säsong i division 2 spelade jag 1992 för Åbolaget TuTo. Jag var till och med spelande tränare tillsammans med min spelarkompis Sami Koivunen de två sista matcherna efter att tränare fått sparken. Vi lyckades säkra serieplatsen i division 2 genom seger i sista omgången mot Hangö IK. Därefter gick TuTo i praktiken i konkurs, och Inters ägare och klubbikon Stefan Håkans tog över serieplatsen och hans dåvarande Inter fortsatte i division 2 i stället för att 1993 spela i division 3. Då hette Inters tränare Timo Sinkkonen, som numera bor i Kumlinge. Vår materialare Arto “Nasu” Wallenius fortsatte från TuTo till Inter och gjorde hela resan till ligan och hittills enda ligaguldet 2008.

Dagens FC Inter består ju av flera ex IFK:are. Framför allt bolltrollaren, framspelaren och målskytten Petteri Forsell. Den 31-årige Karlebysonen har en grym sparkteknik och han hittar luckor i anfallsspelet som ingen annan gör. Rick Ketting och Walteri Viitala är två andra som spelat i Grönvitt samt Elias Mastokangas i fjol.
Ska IFK få stopp på Inters anfallsspel, som är lagets styrka, gäller det att spela tajt på Forsell för att minimera hans passningsspel i djupled. Längst fram är framför allt Benjamin Källman och Matias Tamminen målfarliga samt spanjoren David Haro. Ska IFK klara av att hålla herrarna från målprotokollet gäller det att IFK:s kollektiva försvar gör lika bra försvarsprestationer som i de fyra första ligamatcherna. IFK:s mittbacksduo med lagkapten Timo Lahti och Jean-Christophe Coubronne har inlett förtroendeingivande och täpper till centrum av banan med mittfältsgeneralen Mohammed Abubakaris hjälp.

Samtidigt ska IFK utnyttja kanterna i sin offensiv. Det finns utrymmen på bägge kanterna eftersom Inters yttermittfältare har en tendens att fokusera på anfallsspelet. Personligen vill jag gärna se Eero Tamminen till vänster och Riku Sjöroos till höger, bägge har gjort starka insatser hittills och bägge gillar att utmana sin back, något som kan vara avgörande mot Inter. Detta kombinerat med att ytterbackarna Mikko Sumusalo och Jiri Nissinen vågar ge det understöd som yttrarna behöver. Sen gäller det att våga fylla på inne i strafformrådet och ta vara på de målchanser som dyker upp.

Inter har visat sig vara en knepig motståndare för Grönvitt. Och då framför allt på gräsmattan i Åbo. De senaste åren har Inter radat upp segrar på hemmaplan. Senaste bortasegern för IFK kom 9 maj 2016 (0-2). Därmed får Inter gälla som segerfavorit i västkustderbyt på fredag.

Avspark på fredag den 29 april kl 18.00 på Veritas stadion i Åbo. Matchen visas på betalkanalen Ruutu+ med start kl 17.45 och med André Karring som kommentator.

/Krille Mattsson