FC Inter starkast i kväll

IFK Mariehamn - FC Inter 1-2 (0-2)

Mål FC Inter: Timo Furuholm (36), Filip Valencic (44).

Mål IFK: Aristote Mboma (83).

Stjärnor: Filip Valencic, 3, Robin Buwalda, 2, Mikko Kuningas, 1.

Alla matchfakta kan läsas på den här länken.

Dagens lagkapten i IFK Mariehamn, backjätten Rick Ketting, gjorde det mesta rätt denna kväll som ändå slutade fel och tre poäng till FC Inter. Ketting stod stadig i backlinjen och var nära att göra mål  innan han drog på sig först ett gult kort och sedan ett till varpå han visades ut efter 85 minuter. Detta har för övrigt ingen inverkan på torsdagens semifinal mot VPS i Finländska Cupen, ska genast slås fast.

Kvällens match mot FC Inter blev ingen särskilt välspelad historia men bjöd på stenhård kamp och fysiskt spel.

– Det här var ett av de fysiskt starkaste lagen vi mött i år, sade IFK-tränaren Peter Lundberg efter matchen.

I hemmalaget IFK måste också nämnas målvakten Oskari Forsman som stod för några högt kvalificerade räddningar denna kväll där första halvlek var FC Inters medan i vart fall slutet av den andra blev grönvit.

Vill man göra det enkelt för sig började matchen med massivt FC Inter-tryck och en känsla av att IFK varken hann med eller räckte till. Samma slutsats kom Peter Lundberg till efter matchen:

– Vi förlorade lite för många första och andra bollar i den första halvleken.

Undantaget kom i den 25:e matchminuten då Aapo Mäenpää sköt ett stenhårt vristskott från 25 medier rätt i ribban, utan att FC Inter-keepern Aati Marttinen egentligen hann röra sig. Tio centimeter längre ner och matchen hade sett annorlunda ut!

Dylan Murnane stod också för några hyggliga genombrott men det var FC Inter som huvudsakligen förde matchen denna Morsdagskväll. Efter en hörna och en trasslig situation i IFK:s målområde med tio minuter kvar av första halvleken var det Timo Furuholm som fick bollen rätt och stötte in 0-1. Ständigt denne Furuholm, frestas man tillägga.

Det var inte nog med det. Med en minut kvar kom plötsligt två tre Interspelare fria med Oskari Forsman som var chanslös och därefter var det halvtidsvila och 0-2.

I den andra halvlekens sjätte minut kom IFK Mariehamns första hörna vilket säger en del om matchbilden. Det var FC Inter som styrde det mesta, kanske mer med känsla än teoretiska planer:

– Vi hade ingen särskild taktik inför den här matchen men vi vet att Wiklöf Holding Arena hör till ligans svåraste planer att vinna på. Detta tog spelarna med sig och gav verkligen allt. Vi var faktiskt fantastiska i dag, sade FC Inter-tränaren Jose Riveiro efter matchen.

Allt efter minut lades till minut i den andra halvleken flyttade IFK upp spelet och då Daniel ”Daja” Sjölund kom in i stället för Aapo Mäenpää började det hända ännu mer, Daja missar sällan en passning och står för mycket av både säkerhet och framspel i Grönvitt.

I den 83:e minuten lyckades IFK till sist med en reducering efter tätt spel i FC Inters målområde. Hampus Lönn spelade in bollen som nådde Aristote Mboma som gjorde 1-2 . IFK var klart på gång och en kvittering låg i luften men då tog turen slut och kapten Ketting fick kvällens andra gula kort och visades ut.

– Det kom väldigt olägligt och gjorde att vår offensiv kom av sig. Vi var på gång och krigade hela vägen emot slutet men Inter var snäppet vassare denna kväll, sade Peter Lundberg.

Med tio man mot elva lyckades IFK inte göra fler mål, tvärtom var det extremt nära till 1-3 men Oskari Forsman avvärjde en helt fri Timo Furuholm i slutminuterna.
Det blev ändå spännande ända till slutet då IFK fick två snabba hörnor vilka dock inte räckte till mål denna kväll.

Peter Lundberg:

– Vi gratulerar FC Inter som var lite bättre än vi i dag. Det handlade om extremt mycket kamp och fight.

På torsdag är det dags för nästa match; då väntar VPS i Vasa i semifinalen i Finlands Cup.

/Jörgen Pettersson

Peter Lundberg (IFK) och Jose Riveiro (FC Inter).