FC Inter vann i Mariehamn

IFK Mariehamn – FC Inter 0-2 (0-1)

Det var FC Inter som ville mest i kvällens ligamatch och vann med 2-0 i ”generalrepetitionen” på Wiklöf Holding Arena inför lördagens cupfinal i Valkekoski.

Visst är ligamatcherna viktiga men just den här veckan är det ändå lördagen som många väntar mest på. Då ska samma lag spela ligacupfinal i Valkeakoski och över 500 ålänningar och lika många åbobor är på väg till matchen. Trots känslan av generalrepetition blev det ingen tråkfotboll det bjöds på denna kväll på Wiklöf Holding Arena inför 1.003 åskådare. Tvärtom, chanserna avlöste varandra från båda håll.

Första riktiga vassa målchansen uppstod i den åttonde minuten efter att Diego Assis överraskande brutit en passning mellan Interbackarna och sköt bollen knappt utanför bortalagets stolpe.

Det var IFK som styrde spelet i matchinledningen och i den tolfte minuten var det riktigt nära ledning efter en hörna och trassel i Inters straffområde. Jani Lyyski fick bollen, fintade bort två försvarare och lyfte djärvt in ett inlägg till Kristian Kojola som nickade halvhögt och tvingade Intermålvakten Magnus Bahne till en avancerad räddning.

Redan i den sextonde minuten fick IFK sin tredje hörna som slutade nästan exakt som den andra men även denna gång lyckades Interförsvaret avstyra.

Ingen match på Wiklöf Holding Arena utan några avancerade frisparkar signerade Petteri Forsell. Den första i kväll kom efter arton spelade minuter. Diego Assis blev neddragen och Forsell drog på från tjugofem meter – två decimeter ovanför ribban.

Trots övertaget från IFK:s sida var det FC Inter som i den tjugoförsta minuten tack vare en livsfarlig kontring var ytterst nära att ta ledningen. Det började med ett misstag från Jani Lyyski på mittplan. Ngal Serge fick bollen och stod fri med Walter Viitala som räddade med bröstkorgen, en bit utanför straffområdet. Sedan följde två tre kanske fyra omedelbara målchanser i samma situation. Bland annat träffades ribban vid ett tillfälle.

Ytterligare två minuter senare resulterade kontringarna i 0-1 på skott av samme Ngal Serge. Bollen träffade IFK-försvaret och ändrade riktning, otagbart för Viitala.

I den tjugoåttonde minuten avlossade Petteri Forsell ytterligare en frisparkskanon som träffade Inter-ribban till Magnus Bahnes lättnad. Ledningen för FC Inter höll sig halvleken ut även om Petteri Forsell i den sista minuten fick på ett bra skott som tvingade målvakts-Bahne att fälla ut allt han hade för att rädda skottet.

Inför andra halvlek gjorde IFK två byten. Philip Sparrdal Mantilla gick in istället för Bobbie Friberg Da Cruz och Brian Span ersatte Amos Ekhalie. Senare i halvleken kom Aleksei Kangaskolkka in istället för Dever Orgill. Det kreativa spelet fortsatte i större delen i den andra halvleken och i den femtiofjärde minuten hittade Petteri Forsell Dever Orgill med en fyrtio meter lång crossboll. Dever drog på i steget från nära håll men Magnus Bahne levererade ytterligare en fantomräddning och styrde till hörna.

Två minuter senare kunde FC Inter utöka sin ledning till 0-2 efter en hörna från blott sextonårige Kaan Kairinen som träffade Serge Ngal som elegant nickade in sitt och Inters andra mål för dagen, otagbart för Walter Viitala.

I sjuttioåttonde minuten tilldömdes IFK ytterligare en frispark som Petteri Forsell fick drömträff på men Magnus Bahne stod för ännu en kanonräddning. I situationen direkt efter lyckades Inter-försvaret rädda på mållinjen. Skillnaden mellan mål och inte mål hette denna kväll Magnus Bahne. Matchen slutade med 2-0-seger för FC Inter. Det var en snäll match helt utan gula kort.

FC Inters tränare Job Dragsma var såklart nöjd efter matchen:

”Det var en svår match. Vi har en liten chans på medaljerna men å andra sidan har vi en cupfinal som väntar och därför har vi inte råd med flera gula kort. Vi är nöjda med resultatet men drar inga slutsatser inför lördag. Då väntar en helt annan match på konstgräs och större plan.”

IFK-tränaren Pekka Lyyski väljer att se framåt:

”Vi klarade inte av att komma tillbaka efter det första målet. Vi måste springa mer och vara mer aktiva och, såklart, göra mål. Det här såg mest ut som en träningsmatch. Nu lägger vi all fokus på lördagens match. Dessutom har vi spelat bättre borta än hemma i år!”

Matchens alla byten och övriga detaljer finns att se på den här länken.

Stjärnspelare:

3: Serge Ngal

2: Magnus Bahne

1: Petteri Forsell

Nästa match för IFK är cupfinalen mot FC Inter på Fabriksplan i Valkekoski på lördag. I ligan väntar sedan HJK som kommer till Mariehamn torsdagen den 1 oktober.

/Jörgen Pettersson