FC Inter väntar borta i Åbo

Med en stark hemmaseger i ryggen åker våra grönvita kämpar i kväll mot Helsingfors för att i morgon lördag dra vidare till Åbo där FC Inter väntar på Veritas Stadion. Matchstart är 17.00 och hemmalaget tonar fram som favorit om man frågar Veikkaus som ger 1,93 gånger pengarna på Inter-seger och 3,45 ifall IFK drar längsta strået. Fast spelbolag har haft fel förr.

Jag tror på grönvitt efter att ha sett prov på stabilt försvarsspel, kreativa mittfältslösningar och modiga anfall mot SJK senaste helg. Det blir en grannlaga uppgift för Interförsvaret att hantera till exempel glödheta Amin Nazari som sprang som en evighetsmaskin för att sedan dunka in segermålet i söndags. Eller nye IFK-försvararen Hamed Coulibaly som spred inte bara säkerhet i IFK-försvaret utan också stod för individuella konstverk som saboterade alla anfallsförsök. Lägg till detta nye målvakten Igor Levchenko, spelsugne Gabriel Petrovic och alla andra IFK-hjältar så är det lätt att förstå vad FC Inter-spelarnas mardrömmar handlar om.

Med till Åbo följer också ett, enligt uppgift, ett trettiotal IFK-supportrar samt klubbens styrelse och ledning för att kombinera bortamatchen med nödvändiga möten och strategidiskussioner. Upplägget är välbekant, nattbåten till Helsingfors följs av sovmorgon, frukost och lunch ombord på Viking Lines trotjänare M/S Mariella under hamntiden i Helsingfors och sedan halvannan timme i buss till Åbo.

På skadesidan är de tidigare orosmolnen skingrade, IFK är intakt och starkt och suget efter revansch på FC Inter stort. Årets två matcher har båda slutat med Interseger efter uppvisningar av starke kaptenen Mika Ojala, målsprutan Benjamin Källman och bolltrollaren Timo Furuholm. Lägg också till hårde backen Daniel Kamy som gjorde enda målet då FC Inter bortaslog RoPS med 1-0 förra veckan. Det var för övrigt tredje raka segern för bortalaget som är inne i ett slags segertåg som, tror jag, når slutstationen på lördag!

I tabellen är förutsättningarna tydliga. FC Inter ligger åtta med 26 poäng medan IFK finns på en tionde plats med 18 poäng. Det vore mot den bakgrunden extremt värdefullt ifall alla tre poäng följde med hem till Åland efter lördagens match. Och som alla vet är IFK bäst när det gäller och det gör det nu!

Vi har gjort det förr, till exempel när själva helvetet brakade loss och cupguldet bärgades 2015. Eller när vi var många som följde med och såg IFK slå Inter med 3-0 på samma stadion som på lördag.

Forza.

/Jörgen Pettersson