FC Lahti för svåra för IFK

IFK Mariehamn – FC Lahti 0-2 (0-0)

Pavel Nazimov, 60. Marko Simonovski, 85.

Nej, det gick inte vägen denna kväll för hemmalaget IFK Mariehamn. Gästande FC Lahti tog med sig alla tre poäng hem inför 1.212 åskådare på Wiklöf Holding Arena. Slutresultatet blev 0-2.

Slutresultatet i Mariehamn blev 0-2 och inresta FC Lahtis var såklart på gott humör efter matchen, enligt tränaren Toni Korkeakunnas:

– Det var nästan en perfekt bortamatch. Vi hade en klar spelplan och spelarna genomförde våra avsikter. Vi var modiga och aktiva och alla ville ha bollen. Elva skott mot mål mot finländska mästarna är utmärkt! Vi var helt överlägsna i första halvlek och det var otroligt att vi inte gjorde mål. I halvtidsvilan ville alla spelare ut på plan igen för att vinna. Vi har spelat två dåliga matcher innan vi kom hit men i dag gjorde pojkarna allt utmärkt. Detta är vår stil att spela, nu fortsätter vi!

IFK-tränaren Peter Lundberg var förstås mer dämpad:

– Gratulerar Tomi och FC Lahti till välförtjänt seger. Vi gjorde en svag insats och släppte in två billiga mål. Vi hade lägen som vi inte förvaltade. Det var för mycket upp och ner och tekniska misstag. Andra halvleken började vi helt okej men tappade huvudet efter första målet. Tur att vi får spela igen redan på lördag mot SJK. Den här känslan ska vi skaka av oss så snabbt som möjligt. Nu gäller att se vidare. Det är skittråkigt att förlora framför hemmapubliken men vi måste se framåt.

Matchen då? Ungefär så här:

Redan i den femte minuten tvingades IFK-publiken dra efter andan första gången denna utomordentligt fina majkväll i Mariehamn. FC Lahtis lagkapten Mikko Hauhia kom lite för fri på högerkanten och drog i väg en kanon i steget som tvingade IFK-målvakten Andreas Vaikla till kvällens första jätteräddning. FC Lahti visade från start att man har ett mycket bra lag på pappret och att senaste förlusten mot KuPS var en tillfällighet.

Bara två minuter senare gav emellertid IFK tillbaka och skaffade sig kvällens första hörna. Philip Sparrdal Mantilla slog den och fick genast en ny som Aleksei Kangaskolkka med en bra nick var bara centimetrar från att göra 1-0 av.

Början på matchen var alltså rätt händelserik.

Den andra djupinandningen denna kväll kom redan i den elfte minuten då Lahti-anfallaren Pavel Nazimov skruvade en snygg båge som snuddade Vaiklas vänstra kryss; på utsidan…

Minuten senare kom IFK-repliken i form av ett farligt framspel som borde resulterat men gick till hörna som på nytt nickades snyggt men räddades på mållinjen.

Det var 0-0 efter tretton minuter men kunde lika gärna ha varit 2-2.

Tredje gången som FC Lahti skrämde vettet ur hemmapubliken kom i den tjugoandra minuten sedan Marko Simonovksi sköt en hård marksmygare som Vaikla med nöd och utfälld i hela sin längd petade till hörna.

Det stannade inte där. I den tjugosjätte matchminuten tvingades Kristian Kojala sparka undan bollen på mållinjen i en panikliknande manöver sedan Andreas Vaikla överspelats. FC Lahti var det mer offensiva laget i första halvleken och var i den trettiosjätte minuten oerhört nära på nytt efter ett intensivt anfall som Vaikla avstyrde med hela kroppen.

Inte ens efter det stannade FC Lahti-offensiven. Med fem minuter kvar petade Andreas Vaikla ytterligare ett tufft skott vid sin högra stolpe till hörna.

Sista farliga anfallet stod dock IFK för genom Brian Span som passade till Bobbie Friberg da Cruz som slog in den till Aleksei Kangaskolkka som tvingade FC Lahti-keepern Aleksandr Vasiutin att göra sitt första ordentliga ingripande för kvällen. Hörnan blev resultatlös.

Efter det var pärsen över och lagen till halvtidsvila; en välförtjänt sådan trots 0-0. Matchen var välspelad med få matchavbrott i form av frisparkar. Skottstatistiken var också rätt tydlig: 8-4 till FC Lahti.

Andra halvleken började med samma spelare i båda lagen. Och FC Lahti fortsatte pressa. Direkt i inledningen av halvleken spelades Pavel Nazimov i stort sett fri men Andreas Vaikla stod fortsättningsvis stark. Tio minuter senare hade FC Lahti ytterligare ett anfall och inspel som var väldigt nära att petas i mål men som gick till inspark.

För att skapa mer tryck framåt gjorde IFK-tränaren Peter Lundberg sitt första byte i den femtiosjunde minuten då Lucky Mkosana kom ut och ersattes av Robin Sid i anfallet.

Det hjälpte inte.

Fyra minuter senare resulterade Lahtipressen istället i 0-1 av ständigt farlige Pavel Nazimov som nådde en hög lyra in i IFK:s straffområde  (troligen inslagen av Drilon Shala) där det uppstod missförstånd mellan Bobbie Friberg da Cruz och Andreas Vaikla vilket Nazimov utnyttjade och lobbade in ledningsmålet.

Nära de goda råden blev dyra satsade IFK på nytt på hemmasonen Joel Mattsson som den här gången inte var med i startelvan. I den sjuttionde minuten kom han in istället för Philip Sparrdal Mantilla.

Men tjugo minuter kvar räckte inte denna kväll. Inte heller när Rezgar Amani med friska och pigga ben ersatte Brian Span lyckades IFK tränga igenom Lahtisförsvaret. Tvärtom utökade FC Lahtis sin ledning till 0-2 efter en framryckning av Marko Simonovksi som enkelt satte segermålet. Till råga på allt varnades Robbin Sellin i matchens sista minuter och tvingas därför se nästa match från sidan

Här kan man läsa mer om detaljerna i matchen där det bland annat framkommer att FC Lahti vann skottstatistiken med 15-7. 

IS-stjärnor

3: Aleksi Paananen.

2: Aapo Mäenpää.

1: Igor Jovanovic.

Nästa match för IFK är redan på lördag då SJK väntar i Seinäjoki. Sedan är det dags för ny hemmamatch på onsdag då RoPS kommer till Mariehamn.

/Jörgen Pettersson